14 C
Larissa

Συνέντευξη στο thelarissapaper.gr: Το νέο στέκι του πολιτισμού στη Λάρισα ακούει στο όνομα «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΝΤΗ»

Συνέντευξη στη Μαρία Κορώνα

Ανηφορίζοντας  στον λόφο του Φρουρίου, στην οδό Φιλελλήνων, μέσα σε μία πάροδο βρίσκεται ο Πολυχώρος Τέχνης των «ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΡΕΒΕΝΤΗ», που αποτελεί μια νέα δημιουργική άφιξη στον τομέα του πολιτισμού.

Η λογική των Πολυχώρων που εδώ και χρόνια έχουν κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις του δυτικού κόσμου, κατάφεραν να διεισδύσουν  στα μεγάλα αστικά κέντρα και της Ελλάδας  χωρίς ωστόσο η Λάρισα να αποτελεί εξαίρεση. Η ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να επιμορφωθούν αλλά και να συναντήσουν ανθρώπους με κοινή αισθητική, καθιστούν τους συγκεκριμένους χώρους πόλο έλξης ενισχύοντας το αίσθημα του «ανήκειν» εντός της κοινότητας στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται.

Στο εν λόγω εγχείρημα αξίζει να αναφέρουμε και την ταυτόχρονη συνύπαρξη εκδοτικού οίκου, μια ιδιομορφία που φαντάζει αρκετά ενδιαφέρουσα και που τον διττό ρόλο εξηγεί στο thelarissapaper.gr η ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Εβελίνα Πρεβέντη, και ιθύνων νους του πρότζεκτ.

Καλησπέρα σας!  Μίληστε μας για εσάς αλλά και για το πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Πολυχώρου στην πόλη μας;

Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμά σας… Η ιδέα του Πολυχώρου Τέχνης, προέκυψε σαν ανάγκη. Δική μου ανάγκη, που βέβαια αργότερα αντιλήφθηκα ότι συνδέθηκε και με την ανάγκη άλλων ανθρώπων. Παράλληλα με την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΝΤΗ», αποφάσισα να δημιουργήσω έναν χώρο, ένα «σπίτι» πολιτισμού με επίκεντρο δράσεων το βιβλίο. Γρήγορα πήρε μια άλλη μορφή, πιο ανοιχτή, εμπεριέχοντας οτιδήποτε αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τι διαφορετικό κομίζουν  οι «Εκδόσεις Πρεβέντη»  και τι ο Πολυχώρος Τέχνης αντίστοιχα και σε ποιο κοινό απευθύνονται;

Οι εκδόσεις Πρεβέντη είναι ο πρώτος εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα προσβάσιμος και σε άτομα με αναπηρίες. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι τα βιβλία μας εκδίδονται πέρα από την τυπική μορφή, σε άλλη μία μορφή, είτε αυτή είναι braille, είτε audiobook, είτε e-book, προκειμένου να υπάρχει όσον το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση. Ο Πολυχώρος Τέχνης Πρεβέντη, ήθελα να είναι η στέγη. Η καλλιτεχνική στέγη για κάθε άνθρωπο.

Ποιες δράσεις έχουν φιλοξενηθεί έως τώρα και ποιες άλλες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στο μέλλον;

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του Νικόλα Σμυρνάκη «Τα Γράμματα της Αγάπης». Επίσης, σε συνεργασία με το Innovation Hive έγιναν εργαστήρια Art Therapy & Artivism, ενώ  για την 21η Μαρτίου ο Πολυχώρος Τέχνης δημιούργησε ένα αφιέρωμα στο έργο 11 ποιητών/τριών της Ελλάδας. Το επόμενο διάστημα, έρχονται παρουσιάσεις  βιβλίων από αγαπημένους μας συγγραφείς, εκθέσεις φωτογραφίας, με τη μία να γίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτορεπόρτερ, ενώ θα ξεκινήσουν και οι ξεναγήσεις μέσα στο χώρο. Επίσης, έχουμε τη χαρά στο χώρο μας να πραγματοποιούνται οι Σχολές Γονέων του Δήμου Λαρισαίων.

Με μια πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος και με τις αντίστοιχες σημειολογικές αναφορές στη διακόσμηση…

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο ζεστό, οικείο, που να θυμίζει «σπίτι». Κάθε αίθουσα έχει όνομα από ένα δέντρο προκειμένου να συμβολίσουμε την ανάπτυξη, την ανθοφορία και τη διάχυση της ζωής. Καθώς μπαίνεις συναντάς τις αίθουσες «Πλάτανος» και «Καρυδιά», σε μια προσπάθεια να συμβολίσουμε ένα χώρο συνάντησης και χαλάρωσης και ένα χώρο εργασίας αντίστοιχα. Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, συναντάς τις αίθουσες «Ελιά». «Οξιά» και «Sempreviva», συμβολίζοντας χώρους εκπαίδευσης, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης.

Επίσης, ευχόμαστε ο Πολυχώρος Τέχνης Πρεβέντη να προσφέρει τον ίσκιο, όπως ακριβώς προσφέρει ένα δέντρο, προκειμένου να έρχονται οι επισκέπτες και να ηρεμούν, να οραματίζονται και να δημιουργούν.

Είστε ικανοποιημένη μέχρι στιγμής από την αποδοχή του κόσμου; Και τι μηνύματα εισπράττεται;

Είμαι χαρούμενη. Η Λάρισα το έχει αγκαλιάσει και αυτή η αγκαλιά μας  δίνει δύναμη να ξεκινήσουμε, γιατί τώρα επί της ουσίας, ξεκινάμε.

Μιλάμε ουσιαστικά για έναν χώρο φιλικά προσκείμενο σε άτομα με αναπηρίες. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι άλλο περιλαμβάνει αυτό;

Ο Πολυχώρος Τέχνης Πρεβέντη, διαθέτει όλον τον εξοπλισμό (ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ) προκειμένου να είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες. Επίσης, αυτή τη στιγμή δημιουργούμε τις προδιαγραφές ώστε ο χώρος να ντυθεί οπτικοακουστικά, προκειμένου να μπορούν να ξεναγηθούν όλοι, σε όλους τους χώρους.

Στη Λάρισα παρατηρείται μια κινητικότητα νέων προσώπων που ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βιώνουμε μια συγγραφική «άνθιση». Πως μπορεί ο εκδοτικός σας οίκος και κατ’ επέκταση ο πολυχώρος που έχετε δημιουργήσει να βοηθήσει τόσο τους εν λόγω συγγραφείς όσο και το αναγνωστικό κοινό;

Οι άνθρωποι της Λάρισας αγαπάνε τον πολιτισμό και τον ακολουθούν. Είναι μια πόλη γεμάτη με πολιτιστικές δράσεις. Νομίζω ότι πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που έγραφαν. Και πάντα θα υπάρχουν. Οι συγγραφείς που θέλουν να προχωρήσουν στην έκδοση του βιβλίου τους, μπορούν να μας στείλουν την πρότασή τους στο info@preventibooks.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα μας www.preventibooks.gr. Προσκαλούμε στον Πολυχώρο Τέχνης κάθε άνθρωπο να έρθει οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε δράση επιθυμεί προκειμένου να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε.

Πως αντιλαμβάνεστε τη στροφή του αναγνωστικού κοινού από την παραδοσιακή φυσική μορφή του βιβλίου στην ηλεκτρονική (e-book) και ακουστική (audiobook); – Ποιες οι προβλέψεις σας για το μέλλον αναφορικά με την προτίμηση του κοινού σε σχέση με τις προαναφερθείσες μορφές;

Η στροφή του αναγνωστικού κοινού από την παραδοσιακή φυσική μορφή του βιβλίου στην ηλεκτρονική μορφή (e-book) και τα ακουστικά βιβλία (audiobooks) είναι μια τάση που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιοι λόγοι γι’ αυτή τη μετάβαση είναι η ευκολότερη πρόσβαση, η ευκολία μεταφοράς, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα audiobooks μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε φορητές συσκευές, όπως τα smartphones και τα tablets, επιτρέποντας στους αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε αγαπημένα τους βιβλία οπουδήποτε βρίσκονται.

Επίσης, τα audiobooks προσφέρουν μια εναλλακτική εμπειρία αφήγησης, η οποία μπορεί να είναι πιο προσιτή ή πιο ευχάριστη για ορισμένους αναγνώστες. Όσον αφορά το μέλλον θεωρώ πως η τάση αυτή θα ενισχυθεί, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προχωρά και να παρέχει ακόμη πιο ευέλικτες και ελκυστικές επιλογές για τους αναγνώστες. Βέβαια, το αίσθημα και η εμπειρία του φυσικού βιβλίου είναι ασυναγώνιστα και διαχρονικά.

Για το τέλος να σας ευχηθώ να έχετε μία δημιουργική χρονιά!

Κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ το ίδιο και σε εσάς

 

Εκδόσεις Πρεβέντη – 28ης Οκτωβρίου 77, Λάρισα

Πολυχώρος Τέχνης Πρεβέντη – Φρούριο Λάρισας, Πάροδος Φιλελλήνων 3-5

email: info@preventibooks.gr

site: www.preventibooks.gr

Τηλ. Επικ. 2416008559/6981539506

Social media:

Facebook: Εκδόσεις Πρεβέντη

Instagram: ekdoseispreventi

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑρχικήΠολιτισμόςΣυνέντευξη στο thelarissapaper.gr: Το νέο στέκι του πολιτισμού στη Λάρισα ακούει...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ