Η άτυπη συμφωνία που όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr για πάγωμα τουλάχιστον για έξι μήνες στις αυξήσεις των τιμών των διοδίων, μεταξύ των παραχωρησιούχων και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έληξε και το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο καθώς τα έσοδα που χάνονται από την εκμετάλλευση των οδικών αξόνων της χώρας είναι πολλά.
Στο τέλος του έτους – όπως και κάθε χρόνο-, οι διαχειριστές των μεγάλων αυτοκινητόδρομων προχωρούν σε αυξήσεις, καθώς οι οδικές παραχωρήσεις είναι συνδεδεμένες με τον Τιμάριθμο και ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις όπως αυτές καταγράφονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Το χρηματοοικονομικό άλλωστε μοντέλο κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων της χώρας βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους (κόστος συντήρησης, κυκλοφορία κ.λπ.). Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι εταιρείες αποζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των μειωμένων μετακινήσεων ή παραχωρησιούχοι να αποζημιώνονται καθώς δεν έχουν φτάσει τους κυκλοφοριακούς φόρτους με βάση τους οποίους σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του οδικού άξονα που διαχειρίζονται.
Η αύξηση διοδίων σε μία χρονιά που εκτός των άλλων είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εκλογές, ήταν κάτι που ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό υπήρξε και η άτυπη συμφωνία μεταξύ παραχωρησιούχων και πρώην ηγεσίας του Υπουργείου για τουλάχιστον 6μηνη παράταση των αυξήσεων.
Η κόντρα
“Οι δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δημοσίου και των παραχωρησιούχων είναι απολύτως ξεκάθαρες. Προβλέπονται αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου προηγούμενου έτους. Αν δεν γίνουν οι αυξήσεις αυτές υπάρχει κίνδυνος καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί με ελληνικές και ξένες τράπεζες”.
Αυτό τονίζουν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr, διευκρινίζοντας “ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν. Ήδη έχουμε πάει πίσω τις αυξήσεις για 8 μήνες”.
Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Το χρονικό της κόντρας με το Υπουργείο
Οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, σύμφωνα με το Υπουργείο, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.
Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.”, Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας “ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.” και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας “ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” / “ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.”.
Στην συνέχεια οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των διοδίων.
Το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της αύξησης των διόδίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, με κάποιες πηγές της κατασκευαστικής αγοράς να τονίζουν ότι οι αυξήσεις τελικά στα διόδια που θα μπουν, θα είναι ενδεχομένως μικρότερες από τις προβλεπόμενες.