11.9 C
Larissa

Παγετός, χαλάζι και καταρρακτώδεις βροχές «σάρωσαν» τις καλλιέργειες – Αργούν οι αποζημιώσεις

Αμέτρητες είναι οι πληγές που άφησε ο καιρός του τελευταίου δεκαπενθήμερου στην αγροτική παραγωγή. Τους ανοιξιάτικους παγετούς διαδέχθηκαν σφοδρές χαλαζοπτώσεις και έντονες καταιγίδες, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στους αγρότες, που έχουν «γονατίσει» από τα απανωτά χτυπήματα του καιρού. Χαλαζοφόρες καταιγίδες έπληξαν το Κιλκίς, τη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια και την Ηλεία, ενώ η κακοκαιρία σάρωσε τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, οι δενδροκαλλιεργητές μετρούν τις πληγές τους από τους παγετούς και τονίζουν ότι χωρίς προκαταβολές και άμεσες ενισχύσεις δεν θα βγει η καλλιεργητική χρονιά. Ήδη, οι αναγγελίες ζημιών έχουν ξεκινήσει και σε πολλές περιοχές παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου, αφού τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας, ήταν αδύνατον να μπουν στα χωράφια οι εκτιμητές και επόπτες του ΕΛΓΑ.

«Θέρισε» τις καλλιέργειες το χαλάζι

Τις τελευταίες ημέρες, το χαλάζι και η καταρρακτώδης βροχή «σάρωσαν» τις καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τον τριήμερο παγετό του Μάρτη, πολλές αγροτικές εκτάσεις βρέθηκαν και πάλι στο έλεος έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο Πολύκαστρο του Νομού Κιλκίς, το χαλάζι που έπεσε πριν από μία εβδομάδα (Παρασκευή 28/3) είχε μέγεθος φουντουκιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ψυχανθή και σιτηρά και δενδροκαλλιέργειες, ενώ ο παγετός που προηγήθηκε «έκαψε» εκτάσεις με αμυγδαλιές.

«Στην κυριολεξία το “έστρωσε” και αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου για να απομακρύνουν το στρώμα που είχε δημιουργήσει το χαλάζι, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε ψυχανθή, σιτηρά και δενδροκαλλιέργειες», είπε στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Συμεωνίδης, αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Παιονίας.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε, επίσης, στις περιοχές των Φερών και του Τυχερού στον Έβρο, με αναφορές για εκτεταμένες ζημιές σε χωράφια. Σημαντικές ζημιές προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε πρόσφατα στο χωριό Τριάδα και τον Πισσώνα της Εύβοιας, με τις πιο σημαντικές να αφορούν χωράφια με πατάτες, αρακά, κουκιά κ.ά. Σποραδικές ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες προκάλεσε σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαδιάς.

Εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψη του Ημαθιώτη υφυπουργού Ανάπτυξης, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, σε χωράφι με ροδακινιές στο Αγγελοχώρι Νάουσας, όπου ο παγετός προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

 

Ευρεία σύσκεψη για τον παγετό σε Ημαθία και Πέλλα

Μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις εντείνουν την αγωνία των αγροτών, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ασθένειες (όπως κλαδοσπόριο, εξώασκος κ.ά.) σε όσα πυρηνόκαρπα δεν «έκαψε» ο παγετός.

Η αντιμετώπιση των καταστροφών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας και της Πέλλας βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (30/3) στη Βέροια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Τη σύσκεψη συντόνισαν ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Σκουρτόπουλος, o πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Αποστολίδης, και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Χρήστος Γιαννακάκης.

Το «παρών» έδωσαν ο Ημαθιώτης υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και Τάσος Μπαρτζώκας, η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Έδεσσας και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, σε ορισμένες περιοχές φτάνουν σε ποσοστό έως και 100%, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγροτικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της μεταποίησης, της συσκευασίας, των μεταφορών, των εξαγωγών, των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι παθογένειες του ΕΛΓΑ, όπως η υποστελέχωση και η έλλειψη γεωπόνων εκτιμητών, ο απαρχαιωμένος κανονισμός και η κακή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ πρότεινε τη νομοθέτηση τροπολογίας για απευθείας ανάθεση εναέριας κάλυψης, προκειμένου να προστατευθεί η υπόλοιπη παραγωγή από ενδεχόμενες χαλαζοπτώσεις.

«Θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα ο αγροτικός κόσμος με προκαταβολές αποζημιώσεων, γιατί οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο μεταξύ, οι συνεχείς βροχοπτώσεις που ακολούθησαν τους παγετούς κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν το επόμενο διάστημα ασθένειες στα οπωροφόρα δέντρα, όπως το κλαδοσπόριο και ο εξώασκος», είπε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Σε αναβρασμό οι παγετόπληκτοι αγρότες της Θεσσαλίας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις του αγροτικού κινήματος στον θεσσαλικό κάμπο (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8), σε μία προσπάθεια των παραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν αρχικά από τον παγετό της 20ής Μαρτίου και τη χαλαζόπτωση που ακολούθησε σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ το περασμένο Σάββατο, να πιέσουν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για επίσπευση των διαδικασιών και καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης, οι παραγωγοί, με αφορμή τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, που προβλέπουν βουτιά του υδραργύρου την ερχόμενη εβδομάδα και νέο παγετό, εύχονται να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, κάτι που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα, κυρίως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες του κάμπου. Το ευτύχημα ήταν ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν προκάλεσαν προβλήματα, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Απεναντίας, χαρακτηρίστηκαν «καλοδεχούμενες», αφού ξεδίψασε ο στεγνός υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου.

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί καλούν τους αγρότες της Αγιάς σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή (4/4), στις 8 το βράδυ στην Αγιά. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί το πλαίσιο των αιτημάτων και η σύνθεση της Επιτροπής που θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρα, στην προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του το Σάββατο.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο Κιλελέρ

Μετά τον παγετό ήρθε το χαλάζι για να αποτελειώσει καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, φέροντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χωριά του δήμου το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, κυρίως, σε δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Το θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη του ΥφΑΑΤ, Χρήστου Κέλλα, με τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο, και άλλους τοπικούς παράγοντες, ενώ ακολούθησε και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, ζημιές διαπιστώθηκαν σε κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ακρόδρυα (αμύγδαλα, φιστίκι), αμπέλια και σε άλλες καλλιέργειες, που είτε είναι σε πλήρη ανθοφορία και ανθοδεσία, είτε με καρπίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Νασιακόπουλο, «το χαλάζι, που έπεσε το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δέντρα, καλλιέργειες και υποδομές της περιοχής μας. Συναντήθηκα με προέδρους των κοινοτήτων και των συνεταιρισμών, καθώς και με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές που καταγράφηκαν είναι εκτεταμένες. Σε δέντρα που ήταν σε ανθοφορία και καρπόδεση έχει παρατηρηθεί καταστροφή καρπών, κάτι που θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή έως και 100%, καθώς και σε χαμηλή ποιότητα προϊόντων».

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ, οι οποίες συνδράμουν στο πλευρό των πληγέντων αγροτών του Δήμου Κιλελέρ, θα σπεύσουν άμεσα εκεί, όπως και σε άλλους πληγέντες δήμους, για να προχωρήσουν σε έγκυρες και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, με σκοπό να ξεκινήσει τάχιστα η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών.

«Χτυπήθηκε» και η σταφίδα στη Μεσσηνία

Σε επιφυλακή είναι οι παραγωγοί σταφίδας στη Μεσσηνία, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιώργος Λαζόγιαννης, «οι περισσότερες ζημιές από τον παγετό έγιναν σε κτήματα σταφίδας στις περιοχές Καλλιθέα, Κυνηγού, Χωματάδα και Σουληνάρι.

Αμέσως ενημερώθηκε ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και από εδώ και πέρα περιμένουμε από το περιφερειακό γραφείο της Τρίπολης να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν «καεί» τα αμπέλια, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα το μέγεθος της ζημιάς, αφού πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι σε δέκα μέρες θα γνωρίζουμε».

Στο μεταξύ, επιστολή στους αρμόδιους φορείς για τις ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες της Μαντινείας και της Τεγέας Αρκαδίας έστειλε πρόσφατα ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Στην περιοχή, οι χαμηλές θερμοκρασίες «έκαψαν» αχλαδιές, αμυγδαλιές και καρυδιές και ορισμένες ποικιλίες κερασιών.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ηλεία

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις περιοχές Κρυονερίου και Βαρθολομιού το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, κατέστρεψε ολοσχερώς ελαιόδεντρα, σταφίδες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Νίκος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε πως η χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τις κοινότητες Γλύφας, Βαρθολομιού, Λυγιάς και άλλες, καταστρέφοντας πατάτες, αγκινάρες και λαχανικά, σε μία περίοδο που η συγκομιδή ήταν κοντά, διήρκεσε 30-40 λεπτά, οδηγώντας σε ολική απώλεια της παραγωγής. Παρόμοια εικόνα περιέγραψε και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας τις τεράστιες ζημιές στις σταφίδες και τις ελιές.

Έντονη είναι η αγανάκτηση των αγροτών, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ελιές λόγω ανθοφορίας. Ο χωρικός αντιδήμαρχος Βαρθολομιού, Άκης Ντούγκας, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ο ΕΛΓΑ αφήνει τους ελαιοπαραγωγούς χωρίς στήριξη. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η καταστροφή αυτή, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο παγετό, τους έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση.

Επίσπευση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές ζήτησε ο Κ. Τσιάρας από τον ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη (3/4), στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ, υπό τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη και του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού με 170 νέες προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας για την ενίσχυση του εκτιμητικού έργου. Ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και ο ΕΛΓΑ να διαθέσει το σύνολο των εκτιμητικών του δυνάμεων για τη διενέργεια εξατομικευμένων ελέγχων στις πληγείσες περιοχές.

Από τη σύσκεψη στον ΕΛΓΑ υπό τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και του σχετικού καταλογισμού αποζημιώσεων εκτιμάται στους δύο έως τρεις μήνες (κοινώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου), ενώ υπογραμμίσθηκε η πρόθεση του υπουργείου να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό εργαλείο για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου σε ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα –με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες– να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του εύρους των καταστροφών, αλλά βεβαίως και ο σχεδιασμός για τις αποζημιώσεις ακριβώς μετά. Ο ΕΛΓΑ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια και φαντάζομαι ότι αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα ενισχυθεί με 170 επιπλέον στελέχη με οκτάμηνη σύμβαση, ώστε να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρώσει με ακόμη ταχύτερες διαδικασίες το εκτιμητικό του έργο. Και να δώσουμε μια πραγματική ανάσα στο σύνολο του παραγωγικού κόσμου της χώρας. Η κυβέρνηση, μέσα από τη δική της προσπάθεια, εξαντλεί κάθε δυνατότητα, εντός της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι και να στηριχθεί ο παραγωγικός κόσμος αυτήν τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Αίτημα ενεργοποίησης των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών πορτοκαλιών

Tην άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών πορτοκαλιών ποικιλίας «Navelina» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή του προς τον ΥπΑΑΤ, Κ. Τσιάρα, ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής λόγω ακραίων θερμοκρασιών τον Απρίλιο του 2024.

Στην επιστολή του, ο περιφερειάρχης τεκμηριώνει την έκταση του προβλήματος με βάση στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και αναλύσεις παραγωγικότητας. Όπως υπογραμμίζεται, η ακαρπία έφτασε στο 70% στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και στο 50% στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας. Υπολογίζεται πως η συνολική οικονομική απώλεια για τους παραγωγούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπολογίζεται σε 14.430.840 ευρώ. Ο κ. Φαρμάκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση απειλεί τη βιωσιμότητα των αγροτικών οικογενειών της περιοχής.

ΑρχικήΕιδήσειςΘεσσαλίαΠαγετός, χαλάζι και καταρρακτώδεις βροχές «σάρωσαν» τις καλλιέργειες – Αργούν οι...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ