Φημίζεται για τα σκόρδα της η περιοχή του Πλατυκάμπου στη Λάρισα. Πάνω από εκατό χρόνια ασχολείται ο ντόπιος Αγροτικός Συνεταιρισμός με την καλλιέργειά τους, διασώζοντας μια πολύ παλιά ποικιλία που στην αγορά κυκλοφορεί με την ονομασία eNtopio. Διακρίνεται για το αψύ άρωμά της και για μια μορφολογική ιδιαιτερότητα: η μία σκελίδα εξέχει από τις υπόλοιπες. Οι 15 καλλιεργητές-μέλη του συνεταιρισμού είχαν να το λένε ότι τα σκόρδα τους είναι ανώτερα όλων. Και η επιστήμη το επιβεβαίωσε. Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία να αναλύει εκχυλίσματα σκόρδων από όλο τον κόσμο, διερευνώντας την αντικαρκινική, αντιμεταλλαξιογόνο και κυτταροπροστατευτική δράση τους. Τα δεδομένα για το σκόρδο Πλατυκάμπου ήταν εντυπωσιακά: χάρη σε έναν συνδυασμό του μικροκλίματος, της σύστασης του εδάφους και της γενετικής ταυτότητας της ποικιλίας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες κι άλλες ουσίες, υπεύθυνες για την προστασία των κυττάρων.
![]() | ![]() |

Όταν πριν από μία πενταετία έστειλαν τα δεδομένα στην ιαπωνική εταιρεία Wakunaga, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής από σκόρδο παγκοσμίως, οι Ιάπωνες ενθουσιάστηκαν! Επισκέφτηκαν την περιοχή και έκτοτε παίρνουν κάθε χρόνο δείγματα εξετάζοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο Πλατύκαμπος ο βασικός τους προμηθευτής. Στο μεταξύ, ο Συνεταιρισμός και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσαν φάκελο για να αναγνωριστεί το σκόρδο eNtopio ως Προϊόν ΠΟΠ, ενώ συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια για να προσελκύσουν κι άλλους ενδιαφερομένους. Αν όλες αυτές οι κινήσεις ευοδωθούν, όχι μόνο θα αυξηθεί η τιμή του σκόρδου, αλλά επίσης θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλα αγροτικά προϊόντα που θα θελήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές.
![]() | ![]() |


Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Γαστρονόμου:
Πηγή: Γαστρονόμος







