Σειρά παραστάσεων στη Λάρισα, τις πρωτεύουσες των έτερων θεσσαλικών νομών, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει ο προγραμματισμός της διοίκησης για την καλοκαιρινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου, που παρουσιάζει την κωμωδία του Σαίξπηρ, «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι», σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά.
Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιουλίου, στις 9.15 μ.μ., στην Αυλή του Μύλου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, στη Λάρισα. Από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, στις 27 Ιουλίου ξεκινά μια μεγάλη περιοδεία, στη Θεσσαλία αλλά και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Με αφορμή την πρεμιέρα, παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Παρασκευής, στον Μύλο του Παππά, παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου, του Αντιδημάρχου Τουρισμού-Εξωστρέφειας και Προέδρου του ΔΣ του Θεσσαλικού, κ.Φώτη Τζατζάκη, του καλλιτεχνικού Διευθυντή, κ.Ορέστη Τάτση, της σκηνοθέτιδας, κ.Ελένης Μποζά και του κ.Γιώργου Ανδρέου, που υπογράφει τη μουσική σύνθεση του έργου.
Ενίσχυση της εξωστρέφειας
Στις δραστηριότητες, το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, από τη διεύθυνση του Θεάτρου, τις δράσεις και πρωτοβουλίες για ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης και του Θ.Θ., όπως επίσης και στην καλοκαιρινή παραγωγή αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που θέτει με έναν πρωτότυπο τρόπο κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, μεταφέροντας στη σύγχρονη εποχή διαχρονικές αναζητήσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.
Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια του ΘΘ, τόνισε πως «θα ολοκληρωθεί ένας κύκλος παραστάσεων, τον Ιούλιο, εντός των τειχών και στη συνέχεια το Θεσσαλικό Θέατρο θα ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία στα παράλια του νομού μας, στις πρωτεύουσες των λοιπόν νομών της Θεσσαλίας, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα (Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα). Είναι ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που έρχεται ως φυσική συνέχεια του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (συνεργασία με Βουλγαρία και Ιταλία), το άνοιγμα στη νεολαία με το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων και τα Θεατρικά Εργαστήρια, αλλά και την 5η διοργάνωση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, που ακολουθεί, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων φοιτητών, με διδάσκοντες δημιουργούς διεθνούς φήμης»
«Αγαπώ το Θεσσαλικό Θέατρο από την εποχή της “αγροτικής” Ηλέκτρας, του Κώστα Τσιάνου», υπογράμμισε ο σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος φέρει την υπογραφή της μουσικής σύνθεσης του έργου -«Η Λάρισα έχει μια ζωτικότητα, έχει τη θέληση να ζήσει, να δημιουργήσει και να προχωρήσει», σημείωσε, τονίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Θεσσαλικό Θέατρο.
«Έχουμε ανάγκη την τρυφερότητα και την αγριότητα μιας κωμωδίας του Σαίξπηρ, καθώς η εποχή που ζούμε είναι περίεργη», σημείωσε από την πλευρά της η σκηνοθέτιδα, κ.Ελένη Μποζά, η οποία έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία -«δουλέψαμε πολύ σκληρά, αλλά πολύ αγαστά και νομίζω ότι αυτό που θα δείτε είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας», είπε.
«Να προχωράμε και να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο θέατρο και σε έναν καλύτερο κόσμο», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ.Ορέστης Τάτσης, δίνοντας το στίγμα για την πορεία του ΘΘ. Όσο για την «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι», ο κ.Τάτσης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα από τα νεανικά έργα του Σαίξπηρ, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα του θεάτρου εν θεάτρω, για να παρουσιάσει έναν νέο κόσμο που αναδύεται και συγκρούεται με τον παλαιότερο, εμπορικό και ιδιοκτησιακό.
Στην έναρξη της καλοκαιρινής σκηνής, αλλά και το σύνολο της δραστηριότητας στις συνολικά πέντε σκηνές (Κεντρική, Θεατρική, Καλοκαιρινή, Πειραματική και Παιδική) του Θ.Θ., αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου, κ.Φώτης Τζατζάκης.
Συντελεστές
Στην παράσταση «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Κορδελάς, Αντώνης Κυριακάκης, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Δημήτρης Όντος, Βάνα Σλέιμαν, Δημήτρης Τσικούρας και Χάρης Φλέουρας. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κώστας Καρθαίος, τη διασκευή-δραματουργική επεξεργασία η Ελένη Μποζά και η Ειρήνη Γκότση, τα σκηνικά-κοστούμια η Ελένη Στρούλια και τον σχεδιασμό του φωτισμού η Μελίνα Μάσχα, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μάνος Δαμασκηνός.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Μπατίστα, πατέρας της Κατερίνας και της Μπιάνκα, έρχεται αντιμέτωπος με τις κοινωνικές νόρμες και τις οικογενειακές ισορροπίες. Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη, είναι μια δυναμική, πεισματάρα και ανεξάρτητη γυναίκα που αρνείται να υποταχθεί στους κανόνες της εποχής και να δεχθεί τους γάμους που της προτείνονται.
Η ανατροπή έρχεται με την άφιξη του Πετρούκιου, ενός νεαρού αριστοκράτη που αναλαμβάνει να καταφέρει το ακατόρθωτο: να «δαμάσει» το ανυπότακτο πνεύμα της Κατερίνας. Αυτό που ακολουθεί είναι μια ευφυής και ξεκαρδιστική αναμέτρηση χαρακτήρων και ιδεών, που διατρέχει τα όρια μεταξύ έρωτα, εξουσίας και ελευθερίας, με τελικό αποτέλεσμα μια αληθινή ιστορία αγάπης.
Όπως υπογραμμίζει η κ.Μποζά, μεταξύ άλλων, στο σκηνοθετικό της σημείωμα:
«Ένα μπουλούκι θεατρίνων διασχίζει τον χρόνο έχοντας για ρεπερτόριο τα έργα του Σαίξπηρ… Προσγειώνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα επιλέγοντας να ερμηνεύσει για μια ακόμα φορά την «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι»… θα μπορούσε το συγκεκριμένο έργο να αφορά στην σημερινή εποχή; Το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να σκέφτεται, να δρα και να ερωτεύεται ακόμα με όρους ιδιοκτησίας; Ή έχει αρχίσει επιτέλους να αναζητά ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης για τα σημαντικά της ζωής; Οι θεατρίνοι μας φαίνεται να πιστεύουν πως ακόμα και τώρα- ακόμα και με τις ρωγμές της, η πατριαρχία καλά κρατεί… Και σκοπεύουν να μας το καταδείξουν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν καλά… το γέλιο. Γιατί το γέλιο λυτρώνει. Καθρεφτίζει με αθωότητα το φαινόμενο της ζωής και ταυτόχρονα γδέρνει τις ψυχές…»