Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών Πανελληνίων, το τοπίο στις Βάσεις 2025 διαμορφώνεται με σημαντικές αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στις μεσαίες και μικρότερης ζήτησης σχολές. Οι διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων και η επίδραση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδηγούν σε ένα «ρευστό» σκηνικό, ενώ οι αριστούχοι φαίνεται να διατηρούν σταθερό πλεονέκτημα σε υψηλόβαθμα τμήματα. Οι τάσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν μικρές πτώσεις ή ήπιες αυξήσεις, αλλά χωρίς σαφή και ενιαία κατεύθυνση.
Μιλώντας στο Dnews ο Κωνσταντίνος Κότιος Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ιδρυτής LABORA επιχειρεί μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι φετινές Βάσεις Εισαγωγής και πώς πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι όλης της βαθμολογικής κλίμακας ώστε η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού να φέρει χαμόγελα επιτυχίας. Το γενικό συμπέρασμα που αξίζει να δοθεί έμφαση είναι ότι η δυσκολία πρόβλεψης των βάσεων γίνεται φέτος μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς οι επιδόσεις παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, το Μηχανογραφικό παραμένει γρίφος και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξακολουθεί να «κόβει» υποψηφίους σε σχολές μεσαίας ζήτησης. Όπως εξηγεί «κάθε χρόνο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κυριαρχεί η επιθυμία όλων να προβλέψουν την πορεία των βάσεων. Η αλήθεια όμως είναι πως η ασφαλής πρόβλεψή τους αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία – αν όχι αδύνατη – ειδικά για το μεγαλύτερο εύρος των σχολών.»
Τονίζοντας τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των φετινών εκτιμήσεων για τις Βάσεις επισημαίνει ότι μικρές εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για τις υψηλόβαθμες σχολές που προσελκύουν τους αριστούχους καθώς το τοπίο στις μικρομεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές χαρακτηρίζεται από πλήρη αβεβαιότητα. Οι επιδόσεις κάτω από τα 17.000 μόρια παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά, με έντονη διακύμανση ανά πεδίο και μάθημα. Παρατηρούνται πολλά παραδείγματα αντιφατικών αποτελεσμάτων, όπως μαζική αποτυχία σε Μαθηματικά και Ιστορία (με πάνω από 50% κάτω από τη βάση), αλλά και παράλληλα υψηλά ποσοστά αριστούχων σε Λατινικά και Οικονομία. Όλα αυτά καθιστούν τις μεσαίες βαθμολογικές ζώνες εξαιρετικά δύσκολες στην πρόβλεψη.
Η «κούρσα» των αριστούχων στις Βάσεις 2025: Οριακές διακυμάνσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης
Ειδικότερα, ο κ. Κότιος για τις σχολές υψηλής ζήτησης προβλέπει οριακές αυξομειώσεις που δεν θα προκαλέσουν εκπλήξεις και ανατροπές στα δεδομένα των τελευταίων ετών. Παρά τη σχετική σταθερότητα στις πολύ υψηλές βαθμολογικές ζώνες (18–20), δεν ευνοούνται θεαματικές μεταβολές στις Βάσεις των περιζήτητων σχολών. Οι Ιατρικές, οι Νομικές, τα Πολυτεχνεία και ορισμένα Οικονομικά Τμήματα ενδέχεται να κινηθούν σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι, με αυξομειώσεις της τάξης των 50–200 μορίων, ανάλογα με τη ζήτηση και τις επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Η φετινή εικόνα των Βάσεων αναμένεται για τους αριστούχους να χαρακτηριστεί από επιμέρους μετατοπίσεις μορίων στις σχολές πρώτης γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με μικρότερη απόκλιση στα μόρια, η σωστή σειρά προτίμησης στο Μηχανογραφικό μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Όπως τονίζει στο Dnews ο κ. Κότιος «Για τους αριστούχους με βαθμολογίες άνω του 17 ή του 18 οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές είναι ασφαλέστερες. Σε αυτές τις σχολές, επειδή συγκεντρώνονται οι αριστούχοι και έχουν σταθερά υψηλή ζήτηση, μια μικρή εκτίμηση ανόδου ή καθόδου στις βάσεις τους μπορεί να γίνει με κάποια σχετική ακρίβεια, κυρίως βάσει του αριθμού των μαθητών. Ειδικότερα, τα ανωτέρα ισχύουν για τις εξής σχολές:
- Στο 1ο πεδίο, η Νομική και η Ψυχολογία.
- Στο 2ο, οι σχολές των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών.
- Στο 3ο, η Ιατρική, η Οδοντιατρική και η Φαρμακευτική.
- Στο 4ο, η Διοικητική Επιστήμη & Τεχνολογία, τα Οικονομικά και η Πληροφορική.»
Βάσεις 2025: Το μεγάλο αίνιγμα των μικρομεσαίων σχολών
Φέτος 88.637 υποψήφιοι (73.941 από ΓΕΛ και 14.696 από ΕΠΑΛ) διεκδικούν 68.788 θέσεις – λιγότεροι από τους 90.416 υποψηφίους του 2024. Παρά τη μικρή μείωση, το πλήθος των σχολών που «παίζουν» στα μεσαία μόρια και τα χαμηλότερα τμήματα καθιστά την κατάσταση αχαρτογράφητη.
Όμως όπως επισημαίνει ο κ. Κότιος οι επιδόσεις κάτω από τα 17.000 μόρια παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά, με έντονη διακύμανση ανά πεδίο και μάθημα γεγονός που καθιστά τις μεσαίες βαθμολογικές ζώνες εξαιρετικά δύσκολες στην πρόβλεψη. «Μαθήματα όπως Οικονομία και Λατινικά παρουσιάζουν υψηλό αριθμό αριστούχων αλλά και σημαντικά ποσοστά αποτυχίας. Από την άλλη, παρατηρείται σταθερή πτώση επιδόσεων σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά και η Ιστορία εξακολουθούν με πάνω από 50% κάτω από τη βάση, ενώ η Φυσική σχεδόν στον απόλυτο 50%–50%. Επιπλέον, οι υποψήφιοι κινούνται απρόβλεπτα στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους, ειδικά στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η πρόβλεψη για τις σχολές που βρίσκονται κοντά στη βάση. Αν και φέτος παρατηρείται αύξηση στις βαθμολογίες κάτω του 10 σε πολλά μαθήματα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες. Σε κάθε περίπτωση οικογενειακό εισόδημα, απόσταση από την έδρα και επαγγελματική αποκατάσταση καθορίζουν την τελική επιλογή αυτών των υποψηφίων»
Οι εκτιμήσεις για την Κατώτατη Ελάχιστη Βάση ανά επιστημονικό πεδίο
1ο πεδίο: 8,97 (έναντι 9,14 το 2024)
2ο πεδίο: 9,79 (έναντι 9,72 το 2024)
3ο πεδίο: 9,58 (έναντι 9,59 το 2024)
4ο πεδίο: 8,43 (έναντι 8,31 το 2024)
«Στο 1ο πεδίο παρατηρείται ελαφρά πτώση συνολικής επίδοσης, αλλά η ΕΒΕ δείχνει να μειώνεται. Στο 2ο πεδίο έχουμε βελτίωση, παρά το 59,12% κάτω από 10 στα Μαθηματικά. Στο 3ο πεδίο έχουμε σταθερότητα και δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή ενώ στο 4ο πεδίο παρατηρείται καθαρή άνοδος αλλά και έντονη διακύμανση επιδόσεων» δίνει στην ανάλυση του ο κ. Κότιος.
Μηχανογραφικό και Βάσεις 2025: Πώς να επιλέξεις σχολές με βάση τα μόριά σου
Η φετινή χρονιά λοιπόν χαρακτηρίζεται από πολλές άγνωστες μεταβλητές. Το μόνο βέβαιο είναι πως για τους περισσότερους υποψηφίους, η σωστή στρατηγική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα αποδειχθεί καθοριστική. Οι υποψήφιοι καλούνται να σταθμίσουν όχι μόνο τα μόριά τους, αλλά και τις προσωπικές τους επιθυμίες, τις προοπτικές κάθε σχολής, καθώς και τις πρακτικές παραμέτρους φοίτησης. Όπως εξηγεί ο κ. Κότιος «οι υποψήφιοι καλούνται να επικεντρωθούν στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και κυρίως να σκεφτούν προσεκτικά ποια είναι τα προγράμματα σπουδών που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, ποιο είναι το ακαδημαϊκό περιβάλλον που επιθυμούν, οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και να καταρτίσουν τη δική τους μοναδική σειρά προτίμησης.»