23.9 C
Larissa

Κρίση σοκολάτας στην ΕΕ: Τα «κλιματικά σοκ» απειλούν βασικά τρόφιμα και ευάλωτες αλυσίδες εφοδιασμού

Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια άγριας ζωής επιδεινώνουν την «κρίση σοκολάτας» της ΕΕ, υποστηρίζει μια νέα έκθεση που δείχνει οτι το κακάο είναι ένα από τα έξι βασικά προϊόντα που προέρχονται κυρίως από χώρες ευάλωτες σε περιβαλλοντικές απειλές.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του κακάο, του καφέ, της σόγιας, του ρυζιού, του σιταριού και του καλαμποκιού που εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023 προέρχονταν από χώρες που δεν είναι καλά προετοιμασμένες απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία συμβούλων Foresight Transitions. Για τρία από τα προϊόντα – κακάο, σιτάρι και καλαμπόκι – τα δύο τρίτα των εισαγωγών προέρχονταν από χώρες των οποίων η βιοποικιλότητα κινδυνεύει, σύμφωνα με την ανάλυση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζημιά στην παραγωγή τροφίμων από την κλιματική αλλαγή επιδεινώθηκε και έκανε τις καλλιέργειες λιγότερο ανθεκτικές.

«Δεν πρόκειται για απλές αφηρημένες απειλές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Camilla Hyslop. «Ήδη εκδηλώνονται με τρόπους που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων για τους καταναλωτές, και μόνο χειροτερεύουν».

cocoa
Πολύτιμοι κινδυνεύουν να γίνουν οι σπόροι κακάοΑΡ

Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τα εμπορικά δεδομένα από την Eurostat σε δύο κατατάξεις περιβαλλοντικής ασφάλειας για να αξιολογήσουν την απειλή για τρία βασικά τρόφιμα και τρεις κρίσιμες εισροές στο σύστημα τροφίμων της ΕΕ. Χρησιμοποίησαν μια κατάταξη της κλιματικής ετοιμότητας από τον Δείκτη Παγκόσμιας Προσαρμογής Notre Dame, ο οποίος συνδυάζει την ευπάθεια μιας χώρας στις κλιματικές ζημιές με την πρόσβασή της σε οικονομική και θεσμική υποστήριξη, και μια κατάταξη της βιοποικιλότητας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συγκρίνει την τρέχουσα αφθονία των άγριων ειδών με τα προ-σύγχρονα επίπεδα.

Διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των εισαγωγών προερχόταν από χώρες που κατέταξαν ως «χαμηλής-μέτριας» στην κλίμακα του κλίματος και «χαμηλής-μέτριας» ή «μέτριας» στην κλίμακα της βιοποικιλότητας. Ορισμένα τρόφιμα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η ΕΕ εισήγαγε το 90% του καλαμποκιού της από χώρες με χαμηλή-μέτρια ετοιμότητα για το κλίμα και το 67% από χώρες με μέτρια ή χαμηλότερη ακεραιότητα της βιοποικιλότητας.

Για το κακάο, ένα βασικό συστατικό της βιομηχανίας σοκολάτας που η Ευρώπη δεν καλλιεργεί η ίδια, η έκθεση στις εισαγωγές ήταν 96,5% για την ετοιμότητα για το κλίμα και 77% στην κλίμακα βιοποικιλότητας, διαπίστωσε η έκθεση.

Η βιομηχανία ήδη παλεύει με τις αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης, εν μέρει λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, και τις ελλείψεις στην προσφορά κακάο. Το μεγαλύτερο μέρος του κακάο προέρχεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αντιμετωπίζουν επικαλυπτόμενους κινδύνους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ