• Ειδήσεις
    • Λάρισα
    • Δήμοι
    • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Πολιτική
    • Παρασκήνιο
    • Οικονομία
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Τεχνολογία
    • Επιστήμη
    • Κοινωνία
    • Αστυνομικά
    • Αθλητισμός
    • Celebrity News
    • Ανεξήγητα
    • Ρεπορτάζ
    • Διάφορα
  • Πρόσωπα
    • Συνεντεύξεις
    • Personal Id
  • Απόψεις
    • Άρθρογραφία
  • Urban Culture
    • Στιγμιότυπα
    • Αφιερώματα
  • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Θέατρο
    • Εικαστικά
    • Μουσική
    • Τηλεόραση
    • Βιβλίο
    • Φωτογραφία
    • Design
    • Ιστορία
    • Αρχαιολογία
  • Τρόπος Ζωής
    • Fashion
    • Food & Drink
    • Fitness
    • Ταξίδι
    • Υγεία και Ομορφιά
  • Animal Friendly
  • LarissaPaper Mix
    • Paper Inspiration
    • Σαν Σήμερα
    • Agenda
    • Give Away
Αναζήτηση
Νέα & ειδήσεις της Λάρισας και όχι μόνο
  • MENU
    • Ειδήσεις
      Λάρισα
      Δήμοι
      Θεσσαλία
      Ελλάδα
      Κόσμος
      Πολιτική
      Παρασκήνιο
      Οικονομία
      Υγεία
      Περιβάλλον
      Τεχνολογία
      Επιστήμη
      Κοινωνία
      Αστυνομικά
      Αθλητισμός
      Celebrity News
      Ανεξήγητα
      Ρεπορτάζ
      Διάφορα
      Πρόσωπα
      Συνεντεύξεις
      Personal Id
      Απόψεις
      Άρθρογραφία
      Urban Culture
      Στιγμιότυπα
      Αφιερώματα
      Πολιτισμός

      Κινηματογράφος
      Θέατρο
      Εικαστικά
      Μουσική
      Τηλεόραση
      Βιβλίο
      Φωτογραφία
      Design
      Ιστορία
      Αρχαιολογία

      Τρόπος Ζωής

      Fashion
      Food & Drink
      Fitness
      Ταξίδι
      Υγεία και Ομορφιά
      Animal Friendly
      LarissaPaper Mix
      Paper Inspiration
      Σαν Σήμερα
      Agenda
      Give Away

      Περιηγηθείτε στον κόσμο του thelarissapaper.gr


ΛΑΡΙΣΑ ΔΗΜΟΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα & ειδήσεις της Λάρισας και όχι μόνο
Facebook
Instagram
12.9 C
Larissa
Υγεία

Οι 5 τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο

ΑρχικήΕιδήσειςΥγεία
By Editor
9 Μαΐου 2025 | 12:26
Facebook
Twitter

    Όσα αναφέρει νευροεπιστήμονας για τις τροφές που επιβαρύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου, και μάλιστα με σωρευτικό τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες τροφές που καταναλώνονται συχνά στην καθημερινότητα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες μακροπρόθεσμα.

    Ο νευροεπιστήμονας Dr. Ramon Velazquez, σύμβουλος και ερευνητής στο Mind Lab Pro, εξηγεί πώς ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν σταδιακά να προκαλέσουν βλάβες στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Όπως τονίζει: «Η ζημιά από τις κακές διατροφικές επιλογές συσσωρεύεται αθόρυβα, μέσα σε δεκαετίες. Οι τροφές που τρώτε στα 30 και στα 40 σας, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πώς θα λειτουργεί ο εγκέφαλός σας στα 60 και στα 70».

    Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο της άνοιας

    Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε κατηγορίες τροφών που, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο -ή και να αποφεύγονται εντελώς- καθώς μπορεί να συνδέονται με προβλήματα μνήμης και μείωση των νοητικών λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου.

    1. Υπερ-επεξεργασμένες τροφές

    Έτοιμα γεύματα, σνακ και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα μπορεί να είναι βολικά, όμως περιέχουν συχνά πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά συστατικά που σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας.

    Ο Dr. Velazquez εξηγεί: «Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφών εμφανίζουν 28% ταχύτερη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Αυτές οι τροφές προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που βλάπτουν τις λεπτές συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα».

    Εναλλακτικά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα κρέατα.

    2. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

    Τα ψάρια θεωρούνται συχνά ευεργετικά για τον εγκέφαλο λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών, ωστόσο ορισμένα είδη ενέχουν κινδύνους.

    Μεγάλα σαρκοφάγα ψάρια που ζουν περισσότερα χρόνια – όπως ο καρχαρίας, το ξιφίας, το σκουμπρί και το tilefish – μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μιας νευροτοξίνης που συσσωρεύεται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου.

    Ο Dr. Velazquez εξηγεί: «Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον νευρικό ιστό γιατί μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Μόλις εισχωρήσει στον εγκέφαλο, διαταράσσει τη λειτουργία των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση».

    3. Τροφές με υψηλά επίπεδα προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs)

    Τα καλοψημένα ή ελαφρώς καμένα φαγητά παράγουν ουσίες που ονομάζονται AGEs (Advanced Glycation End Products), οι οποίες σχετίζονται με φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.

    «Οι AGEs έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία αμυλοειδών πλακών, οι οποίες εντοπίζονται σε περιπτώσεις Αλτσχάιμερ», προειδοποιεί ο Dr. Velazquez.

    Προτιμήστε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο στον ατμό, το μαγείρεμα σε νερό ή το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    Από την άλλη, η διατροφολόγος Eva De Angelis εξήγησε στην εφημερίδα Express πως «το σημαντικότερο είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής. Αν η βάση σας είναι ισορροπημένη και πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, τότε η περιστασιακή κατανάλωση καμένων τροφών δεν δημιουργεί πρόβλημα».

    4. Τεχνητά γλυκαντικά

    Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να προκαλούν φλεγμονή, με πιθανές επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία.

    Σύμφωνα με τον Dr. Velazquez: «Η φλεγμονή αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων».

    Αντί για τεχνητά γλυκαντικά, δοκιμάστε φυσικές εναλλακτικές όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου – και ιδανικά, μειώστε σταδιακά την ανάγκη για γλυκιά γεύση.

    5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

    Το αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ο Dr. Velazquez σημειώνει: «Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε συρρίκνωση του εγκεφάλου, κυρίως στον προμετωπιαίο φλοιό, που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και την ορθολογική σκέψη».

    Όπως επισημαίνει, ο εγκέφαλος είναι μεν ανθεκτικός, αλλά παραμένει ευάλωτος στις φλεγμονώδεις επιδράσεις της διατροφής. Ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άνοιας ή Αλτσχάιμερ, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

    Το τελικό του μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Η διατροφή πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε στρατηγικής για την υγεία του εγκεφάλου, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο και τη νοητική εξάσκηση».

    Sourcehealthstat.gr
    • Tags
    • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
    • ΤΡΟΦΕΣ
    Facebook
    Twitter
      Ακολουθήστε το thelarissapaper στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
      Προηγούμενο άρθρο
      Κατάθλιψη, εμμονές και άγχος χέρι-χέρι με τη χρόνια κόπωση – Τι δείχνει ελληνική μελέτη
      Επόμενο άρθρο
      Αγρίνιο: Εισαγγελική έρευνα για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στην πανδημία – Δίωξη για κακούργημα

      ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

      «Καμπανάκι» του ΑΠΘ για την αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ακόμη και από έφηβους 

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 17:36

      Ενημερωτική εκδήλωση στο Αργυροπούλι για τα συμπτώματα της Άνοιας και τους παράγοντες κινδύνου

      Newsroom - 10 Νοεμβρίου 2025 | 10:44

      Πώς η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων – Και άλλες πρακτικές συμβουλές

      Newsroom - 6 Νοεμβρίου 2025 | 23:08

      Έρευνα: Μόλις 3.000 βήματα την ημέρα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

      Editor - 4 Νοεμβρίου 2025 | 18:38

      Πώς αλλάζει η ακρίβεια τη διατροφή των Ελλήνων

      Newsroom - 1 Νοεμβρίου 2025 | 22:22

      ΕΟΠΥΥ: Εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στα πληροφοριακά του συστήματα

      Editor - 30 Οκτωβρίου 2025 | 17:21

      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

      Σαν Σήμερα

      Μίμης Χρυσομάλλης – Σαν σήμερα

      Newsroom - 12 Νοεμβρίου 2025 | 00:16
      Διάφορα

      Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

      Newsroom - 12 Νοεμβρίου 2025 | 00:10
      Λάρισα

      Κόκκαλης: Στο «περίμενε» οι νέοι αγρότες του 2024 – Παραμένουν χωρίς ευρώ και χωρίς δικαιώματα βασικής ενίσχυσης

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 23:28
      Λάρισα

      Eπίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Λάρισας αναγορεύθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 22:16
      Ελλάδα

      Χαλκίδα: Ασυνείδητοι «έκοψαν» την κυκλοφορία στην γέφυρα για να στήσουν κόντρες

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 21:52
      Δήμοι

      Επίσκεψη του Διοικητή της 361 ΠΑΠ στον Δήμαρχο Τεμπών

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 21:36
      Λάρισα

      Ανοιχτή και συμμετοχική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 21:22
      Ελλάδα

      Μαζικό το σημερινό αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

      Newsroom - 11 Νοεμβρίου 2025 | 21:00

      Follow Us!

      Facebook
      Instagram
      Youtube

      Ακολουθήστε το thelarissapaper.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

      Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

      Σύνδεσμοι

      • Πολιτική Απορρήτου
      • Μέλος του eMedia
      • ΑΜ: 14486

      Επικοινωνία

      • Επικοινωνήστε μαζί μας: info@thelarissapaper.gr
      • Διαφημιστικό Τμήμα: adv@thelarissapaper.gr
      • Ταυτότητα

      Στείλτε μας ειδήσεις

      • info@thelarissapaper.gr
      • Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

      © 2022 thelarissapaper.gr All Rights Reserved.