Το κατώφλι του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Λάρισας πέρασαν στις 8 Απριλίου δύο υπάλληλοι της εταιρείας security που ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου, προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με τον εντοπισμό των βίντεο που είχαν διαγραφεί και τα οποία δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη. Πρόκειται για τους υπαλλήλους που, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο με εκτενές ρεπορτάζ τo enikos.gr, είχαν καταθέσει ενώπιον των αστυνομικών αρχών, στο πλαίσιο της έρευνας που είχε διενεργηθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στα γραφεία της Interstar στην Μεταμόρφωση, έπειτα από εντολή του Σωτήρη Μπακαΐμη, τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγα 24ωρα αφού είχε προσκομίσει ξαφνικά στις αρχές το βιντεοληπτικό υλικό ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της εν λόγω εταιρείας.
Οι δύο εργαζόμενοι θεωρούνται μάρτυρες-«κλειδιά», καθώς ήταν εκείνοι που βρήκαν τα επίμαχα αρχεία, τα οποία είχαν παραμείνει στους σέρβερς της εταιρείας, και τα οποία καταγράφουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη φονική σύγκρουση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάθεση του ενός υπαλλήλου, ο οποίος, μετέβη ξημερώματα στα γραφεία της εταιρείας, εισήγαγε τους κωδικούς και κατάφερε να ξεκλειδώσει το αρχείο. Σε ερώτηση του ανακριτή για το εάν ένα αρχείο που βρίσκεται στον Κάδο Ανακύκλωσης διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενό του, απάντησε: «Ναι».
Ωστόσο, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, καθοριστική χαρακτηρίζεται και η κατάθεση της δεύτερης υπαλλήλου, που υποστήριξε ότι η ίδια εντόπισε τα συγκεκριμένα βίντεο.
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ του ανακριτή και της υπαλλήλου:
- Ανακριτής: «Στις αρχές Μαρτίου του 2023, ποιες ήταν οι εντολές της διοίκησης προς εσάς;»
- Υπάλληλος: «Ήταν προφορική εντολή της διοίκησης να αντλήσουμε όσο περισσότερα βίντεο μπορούσαμε από την επιβατική αμαξοστοιχία, ώστε να γίνει ταυτοποίηση των επιβατών. Με βάση αυτή την εντολή ξεκινήσαμε να ερευνούμε από την Αθήνα μέχρι τον τόπο του δυστυχήματος. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας “κατέβηκαν” και τα βίντεο από “Ραψάνη” και “Πλαταμώνα”, τα οποία παρέμειναν στον σέρβερ.»
- Ανακριτής: «Ποια ήταν η επόμενη εντολή της διοίκησης τον Νοέμβριο του 2024;»
- Υπάλληλος: «Η διοίκηση μας ζήτησε να ελέγξουμε όλα τα διαθέσιμα αρχεία, μήπως εντοπιστεί κάποιο που αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία και μπορεί να βοηθήσει την έρευνα των Αρχών. Εντοπίστηκαν τρία αρχεία, τα οποία παραδόθηκαν στη διοίκηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονταν με το συγκεκριμένο τρένο. Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου 2025, λάβαμε εκ νέου εντολή να ψάξουμε ξανά τα αρχεία, μήπως υπάρχει κάτι ακόμη. Δεν βρέθηκε κάτι νέο, όμως τότε διαπίστωσα ότι είχε διαγραφεί ένας φάκελος με τα βίντεο από τα ΚΕΚ Ραψάνης. Πιθανολογώ ότι διαγράφηκε κατά λάθος, πιθανώς από εμένα, κατά τη μεταφορά των αρχείων σε usb stick»
Οι καταθέσεις τους ενώπιον του ανακριτή είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχαν υποστηρίξει όταν έγινε η έφοδος στα γραφεία της εταιρείας τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει τότε το enikos.gr, η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar, είχε αναφέρει στους αστυνομικούς πως όταν έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας προς το επιχειρησιακό κέντρο να αντλήσει ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο από την απομακρυσμένη αναπαραγωγή που αφορούσε την τραγωδία. «Το προσωπικό του επιχειρησιακού κέντρου, έψαχνε πλάνα και βίντεο για το δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Επίσης εγώ έψαξα και για το δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ερχόταν από Θεσσαλονίκη».
Όπως είχε υποστηρίξει η ίδια, “κατέβασε” τα επίμαχα αρχεία στον υπολογιστή της, στον οποίο δεν έχει άλλο άτομο πρόσβαση και τα μετέφερε από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της στον server. «Τα εν λόγω αρχεία από όσο θυμάμαι αφορούσαν πλάνα από τους σταθμούς της Λάρισας, των Αθηνών, της Οινόης, του ΚΕΚ Ραψάνης, της νότιας σήραγγας του Πλαταμώνα και απεικόνιζαν τις στάσεις της επιβατικής αμαξοστοιχίας από τους ανωτέρω σταθμούς. Τα δε βίντεο από τη Ραψάνη και τον Πλαταμώνα απεικόνιζαν τις στάσεις της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Κατόπιν απεστάλη στην εταιρεία μας έγγραφο από την Τροχαία Λάρισας και ζητούσε βιντεοληπτικό υλικό από το Σταθμό Λάρισας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα οποία “κατεβάσαμε” με την ίδια διαδικασία. Τα εν λόγω αρχεία τα απέστειλα στην Τροχαία Λάρισας μέσω Dropbox από το εταιρικό μου email».
Η Τροχαία Λάρισας και ο δικαστικός πραγματογνώμονας κ. Βασιλάκος, στις 11 Μαρτίου 2023 και στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους, είχαν ζητήσει περισσότερα στοιχεία βιντεοληπτικού υλικού από διάφορους σιδηροδρομικούς σταθμούς. «Αυτά τα στοιχεία παραδόθηκαν σε USB stick λόγω του όγκου τους στην Τροχαία Λάρισας. Στον πραγματογνώμονα ωστόσο, επειδή είχε παρέλθει το 15ήμερο που διατηρούνται υποχρεωτικά λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων, έλειπε υλικό από το σταθμό των Νέων Πόρων. Ομοίως, τα αιτούμενα στοιχεία του παραδόθηκαν με USB stick και αφορούσαν το σταθμό της Λάρισας. Έκτοτε, τακτοποίησα τα αρχεία σε φακέλους, ο οποίος είναι στο server που προανέφερα».
Σχετικά με το νέο υλικό που είχε κατατεθεί από τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας, η χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar είχε πει πως «πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας να ψάξουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας εκ νέου, προκειμένου να βρεθεί νέο υλικό για την υπόθεση. Μέσα στον όγκο του υλικού, εντοπίστηκαν 3 βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το ΚΕΚ Ραψάνης και τη νότια σήραγγα Πλαταμώνα». Έπειτα, όπως είχε αναφέρει, ενημέρωσε σχετικά την διοίκηση και δεν ασχολήθηκε περαιτέρω.
Στην ερώτηση, σε ποιον φάκελο αποθηκεύτηκε το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό, ποιος το δημιούργησε και τι ονομασία δόθηκε, η ίδια είχε απαντήσει: «Εγώ δημιούργησα αρχικά το φάκελο και αργότερα τον μετονόμασα σε “Δυστύχημα”. Από τον δικό μου υπολογιστή “κατέβηκαν” στον σκληρό δίσκο και μεταφέρθηκαν στον server. Αργότερα, επεξεργάστηκα τους φακέλους με τα αιτούμενα αρχεία προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες Αρχές. Η ανωτέρω διαδικασία έλαβε χώρα μέσα στο έτος 2024, αλλά δεν θυμάμαι πότε ακριβώς».
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, είχε καταθέσει πως την Παρασκευή (07/02) του ζητήθηκε από τον διευθυντή του, να ψάξει να βρει κάποια βίντεο που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη, «τα οποία μάλλον είχαν διαγραφεί, κατά την μεταφορά τους σε USB stick. Ουσιαστικά μεταφέρθηκαν από το server που κατασχέθηκε από την Υπηρεσία σας, πλην όμως διαγράφηκαν από αυτόν χωρίς να γνωρίζω ποιος το έκανε».
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, είχε επισημάνει πως επειδή στον server της εταιρείας έχουν πρόσβαση μόνο οι administrators, πήγε στην εταιρεία στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (σ.σ. 2 μέρες πριν από την έρευνα των αστυνομικών στην Interstar), και βρήκε τα αρχεία στον κάδο ανακύκλωσης. «Πάτησα επαναφορά και τα αρχεία εστάλησαν στην αρχική τους θέση, για το λόγο αυτό εμφανίζεται στις ιδιότητες των αρχείων η ημερομηνία 8/2/2025 ως ημερομηνία δημιουργίας».
Παράλληλα, είχε καταθέσει πως «δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ήταν τόσο επείγον να προβώ στην επαναφορά των αρχείων τα ξημερώματα του Σαββάτου», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ανωτέρω αρχεία που διαγράφηκαν, «ήταν βίντεο και φωτογραφίες και βρίσκονταν μέσα σε φάκελο που έγραφε “ΚΕΚ Ραψάνη”, τον οποίο δεν γνωρίζω ποιος έφτιαξε».