Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο κατανυκτική περίοδος της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, αφιερωμένη στα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.
Πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, είναι και μια περίοδος αυστηρής νηστείας που κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή και τελειώνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με την Ανάσταση.
Τι τρώμε κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας
Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Τετάρτη
Η νηστεία είναι αυστηρή. Δεν καταναλώνονται κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, λάδι ή κρασί.
Τρώμε συνήθως όσπρια χωρίς λάδι, βραστά ή στον ατμό λαχανικά, σαλάτες, ταχίνι, ελιές, φρούτα, χαλβάς.
Μεγάλη Πέμπτη
Η Εκκλησία επιτρέπει λάδι και κρασί, καθώς τιμούμε τον Μυστικό Δείπνο.
Μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά, ντολμαδάκια, φασολάκια, φακές με λάδι.
Μεγάλη Παρασκευή
Η πιο αυστηρή μέρα της νηστείας καθώς η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ημέρα απόλυτου πένθους.
Πολλοί πιστοί δεν τρώνε τίποτα έως το βράδυ.
Αν φάτε μπορείτε να καταναλώσετε λίγο ψωμί, χαλβά, ελιές, νερό.
Μεγάλο Σάββατο
Η Νηστεία συνεχίζεται. Το βράδυ, μετά την Ανάσταση, το παραδοσιακό τραπέζι περιλαμβάνει μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και τσουρέκι.
Κυριακή του Πάσχα
Η νηστεία τελειώνει με γιορτινό τραπέζι, γεμάτο συμβολισμούς και χαρακτήρα.
Τα παραδοσιακά φαγητά που τρώμε εκείνη τη ημέρα είναι αρνί σούβλας ή φούρνου, κοκορέτσι, σαλάτες, τυριά, αυγά, τσουρέκι.