26.3 C
Larissa

Λαγάνα: Μοναστηριακή συνταγή για το αγαπημένο σαρακοστιανό έδεσμα

Αυθεντική άζυμη λαγάνα, όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί. Εύκολη και γρήγορη συνταγή για το αγαπημένο σαρακοστιανό έδεσμα

Υλικά
  • Τεμάχια: 1 λαγάνα
    300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  • Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
  • Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 1/2 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
  • Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
  • Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Τραπέζι της Σαρακοστής: Πόσο θα κοστίσει στο σπίτι – Τι θα πληρώσετε στο μεζεδοπωλείο

Έως και 10% ακριβότερο θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι εξαιτίας των ανατιμήσεων στα κατεψυγμένα θαλασσινά και στον χαλβά. Οι τιμές των οπωροκηπευτικών παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρισυ.

Πόσο κοστίζει το φαγητό στο σπίτι και στο μεζεδοπωλείο

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει η αρχή της Σαρακοστής με το παραδοσιακό τραπέζι να είναι γεμάτο με θαλασσινά και γλυκίσματα όπως ο χαλβάς. Ωστόσο φέτος οι τιμές σε κάποια προϊόντα είναι τσιμπημένες και σε άλλα σταθερές.

Ακολουθούν αναλυτικά οι τιμές:

  • Οπωροκηπευτικά: σταθερές τιμές
  • Θαλασσινά: +7%
  • Χαλβάς: +5 με 7%
  • Φρέσκα θαλασσινά: 20%-30%
  • Όσπρια: σταθερές τιμές
  • Χταπόδι (κατεψυγμένο): 8,5 ευρώ το κιλό
  • Θράψαλο (κατεψυγμένο): 15 ευρώ το κιλό
  • Γαρίδα (κατεψυγμένη): 12 ευρώ το κιλό\
  • Τουρσί: 2,50 ευρώ το κιλό
  • Ταραμοσαλάτα: 6,40 ευρώ το κιλό

Για ένα τραπέζι 8 ατόμων που περιλαμβάνει λαγάνα, χταπόδι, γαρίδα, θράψαλο, σαλάτες, ταραμοσαλάτα, τρουσί, ντομαδάκια, γίγαντες και χαλβά, στο σπίτι κοστίζει 150-180 ευρώ ενώ σε μεζεδοπωλείο 240-320 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ