• Ειδήσεις
    • Λάρισα
    • Δήμοι
    • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Πολιτική
    • Παρασκήνιο
    • Οικονομία
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Τεχνολογία
    • Επιστήμη
    • Κοινωνία
    • Αστυνομικά
    • Αθλητισμός
    • Celebrity News
    • Ανεξήγητα
    • Ρεπορτάζ
    • Διάφορα
  • Πρόσωπα
    • Συνεντεύξεις
    • Personal Id
  • Απόψεις
    • Άρθρογραφία
  • Urban Culture
    • Στιγμιότυπα
    • Αφιερώματα
  • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Θέατρο
    • Εικαστικά
    • Μουσική
    • Τηλεόραση
    • Βιβλίο
    • Φωτογραφία
    • Design
    • Ιστορία
    • Αρχαιολογία
  • Τρόπος Ζωής
    • Fashion
    • Food & Drink
    • Fitness
    • Ταξίδι
    • Υγεία και Ομορφιά
  • Animal Friendly
  • LarissaPaper Mix
    • Paper Inspiration
    • Σαν Σήμερα
    • Agenda
    • Give Away
Αναζήτηση
Νέα & ειδήσεις της Λάρισας και όχι μόνο
  • MENU
    • Ειδήσεις
      Λάρισα
      Δήμοι
      Θεσσαλία
      Ελλάδα
      Κόσμος
      Πολιτική
      Παρασκήνιο
      Οικονομία
      Υγεία
      Περιβάλλον
      Τεχνολογία
      Επιστήμη
      Κοινωνία
      Αστυνομικά
      Αθλητισμός
      Celebrity News
      Ανεξήγητα
      Ρεπορτάζ
      Διάφορα
      Πρόσωπα
      Συνεντεύξεις
      Personal Id
      Απόψεις
      Άρθρογραφία
      Urban Culture
      Στιγμιότυπα
      Αφιερώματα
      Πολιτισμός

      Κινηματογράφος
      Θέατρο
      Εικαστικά
      Μουσική
      Τηλεόραση
      Βιβλίο
      Φωτογραφία
      Design
      Ιστορία
      Αρχαιολογία

      Τρόπος Ζωής

      Fashion
      Food & Drink
      Fitness
      Ταξίδι
      Υγεία και Ομορφιά
      Animal Friendly
      LarissaPaper Mix
      Paper Inspiration
      Σαν Σήμερα
      Agenda
      Give Away

      Περιηγηθείτε στον κόσμο του thelarissapaper.gr


ΛΑΡΙΣΑ ΔΗΜΟΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα & ειδήσεις της Λάρισας και όχι μόνο
Facebook
Instagram
23.1 C
Larissa
Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα Σαρακοστιανά – Τι να προσέξετε κατά την αγορά και συντήρηση

ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδα
By Editor
26 Φεβρουαρίου 2025 | 13:36
Facebook
Twitter

    Η περίοδος της Σαρακοστής και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένα τρόφιμα που είναι γνωστά ως σαρακοστιανά.

    Αυτά είναι κατά κανόνα νηστίσιμα προϊόντα, όπως όσπρια, επιτραπέζιες ελιές και γενικά λαδερά πιάτα από τα οποία απουσιάζει το κρέας, αλλά και αλιεύματα όπως χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, γαρίδες, μύδια μαζί με προϊόντα, όπως ο ταραμάς και το αυγοτάραχο. Το δημοφιλές επιδόρπιο της Σαρακοστής είναι ο χαλβάς που έχει αποκτήσει πολλές εμπορικές παραλλαγές.

    Μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα γεύματα με ασφάλεια, έχοντας πάντα στο μυαλό μας μερικές βασικές οδηγίες, επισημαίνει ο ΕΦΕΤ. Αρχικά, είναι απαραίτητο να επιλέγουμε, να μεταφέρουμε και να αποθηκεύουμε τα ευαίσθητα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη το συντομότερο δυνατό στο σπίτι. Τέτοια ευαίσθητα ή αλλιώς ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, είναι κυρίως τα αλιεύματα και τα προϊόντα τους. Μετά τη σωστή αποθήκευση χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία των γευμάτων στο τραπέζι μας με τήρηση ορθών πρακτικών για την αποφυγή οποιασδήποτε αρνητικής επίπτωσης στην υγεία μας.

    Για τις αγορές μας ως καταναλωτές έχουμε στη διάθεσή μας μια σημαντική πηγή πληροφόρησης που είναι οι ενδείξεις της συσκευασίας. Υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που υποχρεώνει την αναγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών και μάλιστα με διαφορετική έντονη γραμματοσειρά στις συσκευασίες τροφίμων, ώστε αν έχουμε κάποια τροφική αλλεργία, να μπορούμε εύκολα να ανατρέξουμε στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές. Υπάρχουν, επίσης, οδηγίες στη συσκευασία για το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων όπως τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα κατεψυγμένα αλιεύματα.

    Στα κατεψυγμένα αλιεύματα, πρέπει πάντα να υπάρχει το χαρακτηριστικό σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης, όπου καταψύχθηκε το προϊόν. Τα αποψυγμένα προϊόντα, έχουν σαφή δήλωση της αποψυγμένης τους κατάστασης στην επισήμανση της συσκευασίας ή στις πινακίδες των χύμα προϊόντων (χύδην τρόφιμα).

    Ακολουθούμε τις οδηγίες του παρασκευαστή για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι. Αποθηκεύουμε τα αλιεύματα και τα προϊόντα τους (όπως ο ταραμάς, το αυγοτάραχο, ή το μπρικ) με ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, στη συντήρηση του ψυγείου. Σε ότι αφορά τα αλιεύματα, εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών, συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού χωριστούν σε μερίδες και τοποθετηθούν σε σακούλες κατάλληλες για τρόφιμα. Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση, για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.

    Η διατήρηση στη συντήρηση, ειδικά των αλιευτικών προϊόντων όπως ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα που συστήνει ο παραγωγός και θα πρέπει να δίνεται προσοχή για τυχόν αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους (αλλαγή χρώματος, οσμής ή γεύσης).

    Όταν χειριζόμαστε τρόφιμα, διατηρούμε τα οικιακά σκεύη καθαρά και χρησιμοποιούμε ξεχωριστό εξοπλισμό, όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα θαλασσινά, το ωμό κρέας και τα πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή ούτε μεταξύ τους, ούτε με τα υπόλοιπα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Με άλλο μαχαίρι και πάνω σε άλλη επιφάνεια κοπής ετοιμάζουμε π.χ. τα καλαμαράκια για το τηγάνι και με άλλο μαχαίρι και σε άλλη επιφάνεια κοπής παρασκευάζουμε τη σαλάτα μας.

    Αν ο πάγκος μας είναι μικρός, τότε πρώτα τελειώνουμε με τον χειρισμό ωμών τροφίμων για μαγείρεμα και μετά καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε την επιφάνεια όπου δουλέψαμε και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε αργότερα την προετοιμασία ενός γεύματος που δεν χρειάζεται μαγείρεμα, όπως η σαλάτα.

    Μαγειρεύουμε καλά είτε στην κατσαρόλα, είτε στον φούρνο, είτε στο τηγάνι και για τον σωστό χρόνο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του προμηθευτή, τις οποίες βρίσκουμε στη συσκευασία του τροφίμου στην περίπτωση συσκευασμένων προϊόντων. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν παραπομπές σε ιστοσελίδες για να βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες ή και βίντεο με τρόπους μαγειρέματος.

    Όταν ετοιμάζουμε βραστά, τότε πρέπει να προσέχουμε τον χρόνο βρασμού για να είναι αποτελεσματικό το μαγείρεμα. Όταν ετοιμάζουμε φαγητό στο φούρνο, τότε προσέχουμε θερμοκρασία και χρόνο. Στο τηγάνι προσέχουμε τον χρόνο τηγανίσματος καθώς τοποθετούμε στο καυτό λάδι και αποσύρουμε σταδιακά τα παρασκευάσματα που έχουμε ετοιμάσει.

    Το καλό μαγείρεμα μας προστατεύει από βιολογικούς κινδύνους όπως βακτήρια και ιούς, που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα τροφιμογενή νοσήματα. Παράδειγμα τέτοιων βιολογικών κινδύνων είναι οι νοροϊοί που είναι ένα αίτιο επιδημιών γαστρεντερίτιδας.

    Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής.

    Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα.

    Στα νωπά προσέχουμε:

    • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

    • Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

    • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

    Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση.

    Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο.

    Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

    Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

    Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

    Οστρακοειδή (πχ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

    Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

    • Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

    • Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

    • Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

    Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

    Μαλακόστρακα (πχ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

    • Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

    • Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

    • Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

    • Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

    • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

    Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

    Αχινοί

    Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους. Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

    Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. Άλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ.

    Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

    Sourcehealthstat.gr
    • Tags
    • ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Facebook
    Twitter
      Ακολουθήστε το thelarissapaper στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
      Προηγούμενο άρθρο
      Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Νεκρώνει η χώρα, ποιοι συμμετέχουν, πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ
      Επόμενο άρθρο
      Τέμπη: Δεν αναβάλλεται η παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

      ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

      Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου

      Newsroom - 18 Ιουνίου 2025 | 00:09

      Τέμπη: Μετά την Μ.Καρυστιανού και δεύτερος συγγενής θύματος καταγγέλλει πως δέχθηκε απειλές

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 21:28

      Καμπανάκι του ΕΟΠΥΥ για νέα ηλεκτρονική απάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

      Editor - 17 Ιουνίου 2025 | 14:23

      Καιρός: Έρχεται «ιδιαίτερος χειμώνας με συγκινήσεις» – Η πρώτη πρόβλεψη Χατζηγρίβα

      Editor - 17 Ιουνίου 2025 | 13:56

      Αναστολές και τροποποιήσεις σήμερα στα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό λόγω 24ωρης απεργίας

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 08:05

      Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 17 Ιουνίου

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 00:05

      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

      Σαν Σήμερα

      Δημήτρης Μυταράς – Σαν σήμερα

      Newsroom - 18 Ιουνίου 2025 | 00:24
      Διάφορα

      Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου

      Newsroom - 18 Ιουνίου 2025 | 00:09
      Θεσσαλία

      Κατερίνη: Πέθανε 73χρονη στην παραλία Μακρυγιάλου

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 22:02
      Λάρισα

      Εστίες φωτιάς σε Τύρναβο και Νίκαια – Στο πόδι η Πυροσβεστική

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 21:44
      Ελλάδα

      Τέμπη: Μετά την Μ.Καρυστιανού και δεύτερος συγγενής θύματος καταγγέλλει πως δέχθηκε απειλές

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 21:28
      Δήμοι

      Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Κιλελέρ

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 21:04
      Θεσσαλία

      Να προσληφθούν άμεσα 10 κτηνίατροι στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στα πρόβατα ζητά η Περιφέρεια

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 20:54
      Θεσσαλία

      Εύσημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από εκπροσώπους της Ε.Ε. και Υπουργείων για τις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ

      Newsroom - 17 Ιουνίου 2025 | 20:50

      Follow Us!

      Facebook
      Instagram
      Youtube

      Ακολουθήστε το thelarissapaper.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

      Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

      Σύνδεσμοι

      • Πολιτική Απορρήτου
      • Μέλος του eMedia
      • ΑΜ: 14486

      Επικοινωνία

      • Επικοινωνήστε μαζί μας: info@thelarissapaper.gr
      • Διαφημιστικό Τμήμα: adv@thelarissapaper.gr
      • Ταυτότητα

      Στείλτε μας ειδήσεις

      • info@thelarissapaper.gr
      • Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

      © 2022 thelarissapaper.gr All Rights Reserved.