Ειδικότερα, αυτές αφορούν τιμές που έφτασαν για τα πρώτης ποιότητας Σ1 μέχρι και τα 26,5-27 λεπτά το κιλό, όταν πριν από έναν μήνα οι τιμές δεν υπερέβαιναν τα 23 με 24 λεπτά. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% του σιταριού νέας εσοδείας στη Θεσσαλία παραμένει στις αποθήκες των αγροτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, ο συνεταιρισμός βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με εμπορικό οίκο στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό.

Στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» δίνονται τιμές από 26 λεπτά για τα πολύ καλά ποιοτικά, 25 λεπτά για τη 2η κατηγορία και 24 λεπτά για την 3η. Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό Νίκαιας, αυτός έκλεισε τα συμβολαιακά με τη Μέλισσα στα 28 λεπτά, ενώ προ ημερών η τιμή που ανακοίνωσε για τα απλά είναι στα 26 λεπτά.

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα κρατήσουν στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Όσοι πιέζονται από τα έξοδα, ενόψει των χειμερινών σπορών (πετρέλαια, λιπάσματα), προφανώς έχουν ήδη σπεύσει να εκμεταλλευτούν τη μικρή αυτή άνοδο. Οι παραπάνω τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, καθώς δεν καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά σίγουρα είναι καλύτερες από αυτές που κυριαρχούσαν στην αγορά την περίοδο του αλωνίσματος.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ποιότητα και το πόσο αυτή πληρώνεται, καθώς λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του επηρεασμού των εδαφών από αίτια που ερευνώνται επιστημονικά, απαιτούνται αυξημένες καλλιεργητικές εργασίες, άρα επιπλέον έξοδα, για να πετύχει κανείς την καλύτερη ποιότητα. Φέτος, μπορεί να μην υπήρχε καλή παραγωγή (250 με 350 κιλά μέσος όρος), αλλά η ποιότητα, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των Λαρισαίων παραγωγών, ήταν ικανοποιητική.

Προβληματισμός, τέλος, επικρατεί στους παραγωγούς σιτηρών ενόψει της χειμερινής σποράς, καθώς οι φετινές τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές, ενώ αρκετοί είναι αποφασισμένοι να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως ελαιοκράμβη, βρώμη και κινόα.

Ρούστας Γιώργος / ypaithros.gr