Το καυτό πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί μέσα σε όλα τα άλλα, με τους χιλιάδες αγρότες που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έφερε χθες στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Μία ερώτηση που συζητήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος αρκέστηκε στο ότι πρόκειται για μία «πρακτική η οποία επαναλαμβάνεται».
Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης μίλησε για «κατάντια» αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξηγώντας ότι «εδώ δεν σώζεται η κατάσταση μόνο με λεκτικές παρεμβάσεις. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Η απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίπου διακόσιες χιλιάδες αγρότες για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων είναι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ιστορία καταβολής των επιδοτήσεων.
Από πού να πρωτοξεκινήσει κάποιος; Κατ’ αρχήν, αυτό δείχνει μια ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των επιδοτήσεων, όταν το θέμα αυτό ξεκίνησε από έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για ποιο πράγμα να πρωτομιλήσει κάποιος όταν ο αγρότης –και ο κτηνοτρόφος- δεν γνωρίζει πλέον ποια επιδότηση δικαιούται, όταν το 2022 για το 2022 υπήρξαν λάθη του τεχνικού συμβούλου; Λες και τον αγρότη τον ενδιαφέρει ποιος είναι ο τεχνικός σύμβουλος! Τον αγρότη τον ενδιαφέρει να πληρώνεται την επιδότησή του έγκαιρα και να είναι ολόκληρη, σύμφωνα με αυτό που δικαιούται.
Αυτό τον ενδιαφέρει, κύριε Υπουργέ. Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα έρθετε σε σύγκρουση με αυτούς που φταίνε πραγματικά, γιατί εδώ φταίνε οι προηγούμενες ηγεσίες. Είναι αδύνατον να φταίει ο «άγνωστος Χ». Το 2023 είχαμε μειωμένες επιδοτήσεις όχι λόγω τεχνικών λαθών, αλλά λόγω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Ποιος το σχεδίασε; Έγινε επί υπουργίας του κ. Λιβανού. Τότε, η Κυβέρνηση δεν είπε «Αυτοί οι άνθρωποι που πήραν λιγότερα χρήματα πώς θα τα αναπληρώσουν από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ;».
Τώρα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα άλλου, προφανώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Και ειδικά στη Θεσσαλία, στην πατρίδα μας, που ξέρετε το υψηλό κόστος παραγωγής και το ότι όταν πολλοί δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα άλλου. Και δεν πρέπει για την ευθύνη να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα ότι φταίει ο σύμβουλος. Όχι. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτως η άλλως τον εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2004, πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση ένταξης στην εν λόγω διαδικασία, είχε πολλά και σημαντικά τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα και για πρώτη φορά στα χρονικά του ΟΣΔΕ η ημερομηνία λήξης της υποβολής έφτασε να είναι η 4η Οκτωβρίου. Πρόσφατα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο οι όποιες διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών υλοποιούνται να είναι σύμφωνες με τις προθεσμίες και απαιτήσεις των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων, καθώς διακυβεύεται το μέλλον του Οργανισμού.
Επιτέλους, κύριε Υπουργέ, βάλτε ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο που υπάρχει στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Ο αγρότης δικαιούται να πληρώνεται εγκαίρως στην ώρα του. Δεν αρκούν οι λεκτικές μόνο αναφορές ότι θα εξυγιανθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν αναζητήθηκε η πολιτική ευθύνη –δεν έγινε η ανάληψη- αλλά ούτε και η διοικητική για τα λάθη που έχουν γίνει και θα την πληρώσει ο αγρότης. Ερωτάσθε πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των αχρεωστήτως καταβληθέντων, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα χιλιάδες ειδοποιητήρια που ήρθαν σε όλη την Ελλάδα στους αγρότες.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΑΡΑ
Στην απάντησή του, ο κ. Τσιάρας τόνισε μεταξύ άλλων πως «έίναι γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από μία πρακτική η οποία επαναλαμβάνεται, συνήθως πιστοποιεί μη αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Πρώτη φορά, ,άραγε γίνεται φέτος; Πρώτη φορά είναι αυτή η φορά; Προφανώς και όχι, διότι αν δει κανείς από το 2014 και μετά, θα διαπιστώσει ότι με έναν πανομοιότυπο τρόπο επαναλαμβάνεται κατά κάποιον τρόπο και με μια συγκεκριμένη λογική η καταβολή μη αχρεωστήτως καταβληθέντων στους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι κάνουν κάθε φορά την ενιαία αίτηση ενίσχυσης προκειμένου να καταβληθούν οι κοινοτικοί πόροι, οι κοινοτικές επιδοτήσεις».
ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;
Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε διευκρινήσεις για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σαφής απάντηση. Εξ όσων καταλαβαίνω, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς το κυβερνητικό στέλεχος, ναι μεν υπάρχει δικαίωμα της ένστασης στα αχρεωστήτως, αλλά πρέπει να τοποθετηθείτε στο πώς θα επιστραφούν. Αφενός υπάρχει δικαίωμα ένστασης, αφετέρου πρέπει να επιστραφούν ως τέλη Οκτωβρίου του 2024, Συνεπώς, είναι δώρο άδωρον η ένσταση».
Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ: