Την αδυναµία των παραγωγών να σπείρουν έγκαιρα το φθινόπωρο, λόγω των ξηρασιών που παρατηρούνται τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια, τονίζει και ο Γιώργος Παπακώστας, γεωπόνος στη Syngenta, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι αποδόσεις γενικά στην Ελλάδα φέτος δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ καταγράφηκαν και πολλά εντοµολογικά προβλήµατα, µε τη βρωµούσα και τον άλτη να κάνουν κι αυτά ζηµιά.
Την ίδια ώρα η Γερµανική Ένωση Προώθησης Ελαιούχων Σπόρων και Σιτηρών -UFOP ζητά επιπλέον φυτεύσεις ελαιοκράµβης το 2025 και χτυπά το καµπανάκι του κινδύνου για παγκόσµια έλλειψη κραµβόσπορου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC), η παγκόσµια παραγωγή προβλέπεται σε 87,2 εκατ. τόνους το 2024/25, µειωµένη κατά 2% από πέρυσι λόγω της περιορισµένης περιοχής παραγωγής και των χαµηλότερων αποδόσεων.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές χώρες της οποίας έχουν έχουν πληγεί από δυσµενείς καιρικές συνθήκες και παράσιτα, αναµένεται µείωση της παραγωγής κραµβόσπορου κατά 5,1% που θα αγγίξει τους 18,7 εκατοµµύρια τόνους.
Λύση στην άρδευση βλέπουν οι παραγωγοί
«Το αλώνι στους αγρούς της ελαιοκράµβης φέτος ήταν ενάντια στη φύση. Ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και ήταν 15-20 ηµέρες πιο µπροστά από ό,τι συνήθως και δεν είχαµε παραγωγή. Με το ζόρι το στήσιµο έρχεται στα 150 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια καλή χρονιά πιάναµε 250-300 κιλά το στρέµµα, ενώ η συµβολαιακή έδωσε 47 λεπτά το κιλό. Με όλα αυτά έπεσαν τα αυτιά των παραγωγών», τόνισε στην Agrenda ο Γιώργος Κούτλας πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ασσήρου.
Αναζητώντας την εξήγηση για την αρνητική εξέλιξη που είχε η καλλιέργεια και φέτος, ο παραγωγός µας ανέφερε πως η παρατεταµένη ανοµβρία του περσινού φθινοπώρου δεν επέτρεψε να γίνει η σπορά στο σωστό χρόνο. «Για αυτό είχαµε φέτος πολύ λιγότερα στρέµµατα, κοντά στα 1.500 αντί για πάνω από 5.000 στρέµµατα που βάζαµε τα προηγούµενα χρόνια. Κάποιοι ρίσκαραν και έσπειραν τέλος Νοεµβρίου. Με τα 30άρια όµως στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, τα φυτά ζορίστηκαν και δεν απέδωσαν», µας είπε ο κ. Κούτλας.
Στον ∆ρυµό Θεσσαλονίκης
Πολύ χαµηλές αποδόσεις κατέγραψε και ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης από το ∆ρυµό Θεσσαλονίκης. «Φέτος κατά µέσο όρο η στρεµµατική απόδοση ήταν στα 130 κιλά, όταν πέρυσι είχα πιάσει 320 κιλά το στρέµµα. Με την τιµή που έχει φ έτος η ελαιοκράµβη, πρακτικά αυτό σηµαίνει πως µπήκα µέσα 11.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Για τον συνοµιλητή µας η καλλιέργεια, παρότι αποτελεί µια εξαιρετική λύση αµειψισποράς, δυστυχώς σιγά – σιγά εκτοπίζεται από την Ελλάδα, λόγω των συνεπειών της κλιµατικής αλλαγής.
«Πριν περίπου µια δεκαετία ξεκινούσαµε τη σπορά µεταξύ 15 και 30 Σεπτεµβρίου και πλέον έχουµε φτάσει να σπέρνουµε τέλος Οκτωβρίου µε αρχές Νοεµβρίου, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για την καλλιέργεια, καθώς µπαίνει σε πρώιµο στάδιο στο χειµώνα», εξηγεί ο κ. Χατζηπαραδείσης και µολονότι όπως σηµειώνει «είµαι φανατικός της καλλιέργειας, διότι έχει δυναµική και θα συνεχίσω να την εµπιστεύοµαι, είναι αλήθεια ότι έχει αρχίσει να δυσκολεύει πάρα πολύ. Ίσως είναι καιρός οι παραγωγοί να εξετάσουµε το σενάριο της αρδευόµενης καλλιέργειας, λόγω των µακράν χαµηλότερων απαιτήσεών της σε νερό, συγκριτικά µε άλλες εαρινές καλλιέργειες».
∆εν πρόλαβαν οι Θεσσαλοί να ετοιµάσουν τα χωράφια λόγω Daniel
Λιγότερα στρέµµατα και χαµηλές αποδόσεις έχει να επιδείξει φέτος η ελαιοκράµβη και στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς συν τοις άλλοις εκεί, οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να ετοιµάσουν τα χωράφια τους και από τις ζηµιές που προκάλεσαν οι θεοµηνίες Daniel και Elias.
«∆εν πήγαν τόσο καλά φέτος οι ελαιοκράµβες. Ο ήπιος χειµώνας και οι πολλές ζέστες την περασµένη άνοιξη δεν βοήθησαν τα φυτά να δέσουν καλά, κάποια στη συνέχεια άνοιξαν και έπεσε κάτω ο καρπός και γενικά οι παραγωγές µας ήταν χαµηλές, στα επίπεδα των 150-200 κιλών ανά στρέµµα, όταν συνήθως η περιοχή µας δίνει 300-400 κιλά το στρέµµα», σηµειώνει ο Νίκος Παναγιωτάκος, γεωπόνος από τα Φάρσαλα. Περίπου στα 200 κιλά στο στρέµµα ήταν το στήσιµο και στα χωριά της Λάρισας, όπου η καλλιέργεια είναι σε φθίνουσα πορεία, όπως µας µετέφερε γεωπόνος της περιοχής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του.
Ίδια εικόνα σε Ξάνθη και ∆υτική Μακεδονία
Κάθε χρόνο και λιγότερα στρέµµατα µε ελαιοκράµβη µπαίνουν και στη ∆υτική Μακεδονία, αν και φέτος η περιοχή αποτέλεσε εξαίρεση και οι αποδόσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Φέτος µόνο εµείς και ένας παραγωγός ακόµη έβαλε ελαιοκράµβη στο χωριό. Η απόδοση της καλλιέργειας ήταν καλή, παρότι είχαµε κάποιες προσβολές από ένα σκαθάρι, τις οποίες όµως προλάβαµε µε έγκαιρες επεµβάσεις. Τελικά ως αποτέλεσµα πιάσαµε γύρω στα 200-250 κιλά το στρέµµα, µε την τιµή στα 47 λεπτά το κιλό», µας είπε ο Απόστολος Χατζηµουρατίδης, παραγωγός από το Τετράλοφο Κοζάνης. Την πλάτη τους στην καλλιέργεια έδειξαν φέτος και οι παραγωγοί στην Ξάνθη. «∆εν έβαλε φέτος κανείς. Η περσινή χρονιά ήταν αποκαρδιωτική µε τις αποδόσεις να κινούνται
στα 80 έως 120 κιλά το στρέµµα και δεν τόλµησε κανείς να σπείρει ελαιοκράµβη, διότι είχαν µπει όλοι µέσα», σηµείωσε ο παραγωγός Γιώργος Καραγιαννίδης, από το χωριό Εξοχή.
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την ελαιοκράμβη διαθέσιμο εδώ.