Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που παράγεται από το συκώτι και βρίσκεται στο αίμα. Χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και άλλων ουσιών που συμβάλλουν στην αφομοίωση των τροφών. Ενώ το σώμα παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται, ζωικές πηγές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πρόσθετες πηγές πρόσληψης. Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών λοιπόν, μπορεί να διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουμε υψηλή χοληστερίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών θεμάτων υγείας, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή προσβολή.
Έρευνες ετών δείχνουν ότι το υγιεινό πλάνο της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25% και πρόωρου θανάτου κατά 23%. Επιπλέον, παλαιότερη μελέτη από το Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι παχύσαρκα άτομα κατάφεραν να χάσουν από 9 έως 22 κιλά μέσα σε ένα χρόνο ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα.
Οι top τροφές της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλουν σε υγιή επίπεδα χοληστερίνης
Φρούτα και λαχανικά
Η λίστα σας μπορεί να περιλαμβάνει:
- Μήλα
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Μούρα
- Σύκα
- Γκρέιπφρουτ
- Σταφύλια
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Κουνουπίδι
- Αγγούρι
- Χουρμάδες
- Πιπεριές
- Σπανάκι
- Ντομάτες
- Κολοκυθάκια
- Γλυκοπατάτες
- Κρεμμύδια
- Μανιτάρια
Αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό και αντιοξειδωτικά, επομένως ωφελούν τη λειτουργία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από το στρες.