14 C
Larissa

Συνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο και τα προβλήματα υγείας

Όταν εισερχόμαστε στο στάδιο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) του ύπνου μας – ένα στάδιο που συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας -, το φυσιολογικό είναι να παραμένουμε ακίνητοι. Για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι κομμάτι της βραδινής κανονικότητας, καθώς βλέπουν όχι μόνο πολύ έντονα όνειρα, αλλά τα αναπαριστούν με το σώμα τους, ενώ κοιμούνται. Μπορεί να δείτε κάποιον να κουνάει γρήγορα τα πόδια του, σαν να τρέχει να ξεφύγει από κάτι που τον κυνηγά, να ακούσετε κάποιον να φωνάζει σαν να τσακώνεται ή να παλεύει με κάτι, με αποτέλεσμα να κουνάει ανεξέλεγκτα τα χέρια του στον αέρα. Αν και μοιάζει λίγο αστείο και θα σκεφτόμασταν ότι σίγουρα αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλη φαντασία, τελικά φαίνεται πως οι πράξεις αυτές είναι ενδείξεις ενός πιο σοβαρού προβλήματος που μπορεί να συμβαίνει στον εγκέφαλό μας.

Διαταραχή του ύπνου REM
Η διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο με ταχεία κίνηση των ματιών (REM) είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κανείς ενεργεί σωματικά ζωντανά τα όνειρά του. Η έναρξη της διαταραχής συμπεριφοράς του ύπνου REM είναι συχνά σταδιακή και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι επιπτώσεις έχει;

Κατά τη μετάβαση στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), όπου συμβαίνουν τα όνειρα, το σώμα συνήθως εισέρχεται σε μια κατάσταση σχεδόν πλήρους παράλυσης για να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ονείρων. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι – περίπου το 1% των ατόμων άνω των 50 ετών – χάνουν αυτή την παράλυση, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την χρόνια πάθηση του ύπνου, γνωστή ως διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM ή RBD, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες προχωρημένης μέσης ηλικίας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1986 από μια ομάδα επιστημόνων με επιβλέποντα τον Carlos Schenck, που σημείωσε ότι το φαινόμενο διαφέρει από την υπνοβασία και καταλήγει συχνά σε αυτοτραυματισμούς.

ipnos__2_

“Το στέλεχος του εγκεφάλου έχει δύο συνδεδεμένους πυρήνες που δημιουργούν την προστατευτική παράλυση του ύπνου REM και όταν ένας από αυτούς, ή η συνδετική τους οδός, υποστεί βλάβη, αυτό απελευθερώνει τον μυϊκό τόνο”, εξηγεί ο Carlos Schenck, ψυχίατρος στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Μινεσότα. Στην Washington Post. “Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να ενεργήσουν τα όνειρά τους”, συμπληρώνει. Αυτό μπορεί να προκύψει λήψη ορισμένων φαρμάκων, ιδίως νεότερων αντικαταθλιπτικών, ή χρήση ή στέρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, αλλά κυρίως σύμφωνα με την Mayo Clinic, από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς ή προσωπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής έκθεσης σε φυτοφάρμακα, του καπνίσματος ή ενός προηγούμενου τραυματισμού στο κεφάλι. Ομοίως, τα άτομα με PTSD μπορεί επίσης να παρουσιάζουν σημάδια αναβίωσης του τραύματός τους μέσω της αναπαράστασης ονείρων. Μάλιστα, περίπου το 70 % των ασθενών με PTSD αναφέρουν διαταραχές του ύπνου και έως και το 70 % έχουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Πιο σπάνια, η RBD μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο.

Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν, πιο αναλυτικά: κίνηση, όπως κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με τα χέρια ή άλματα από το κρεβάτι, ως αντίδραση σε όνειρα γεμάτα δράση ή βίαια, όπως ότι σας κυνηγούν ή ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας από μια επίθεση. Επίσης μπορεί να κάνετε θορύβους, όπως ομιλίες, γέλια, φωνές, συναισθηματικές κραυγές ή ακόμη και βρισιές, ενώ μπορεί να είστε σε θέση να ανακαλέσετε το όνειρο αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου.

Επιπτώσεις και Πάρκινσον

ΑρχικήΤρόπος ΖωήςΥγεία και ΟμορφιάΣυνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ