Τα καρότα αποτελούν καλή πηγή β-καροτίνης, η οποία αποτελεί την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης A. Η β-καροτίνη είναι η βιοενεργή ένωση που δίνει στο καρότο το πορτοκαλί του χρώμα. Μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια δείχνουν ότι η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α μειώνει την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα. Επομένως, η β-καροτίνη μπορεί να μας προστατεύσει από την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες.
Η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α με τη βοήθεια ενός ενζύμου που λέγεται οξυγενάση της β-καροτίνης 1 (BCO1). Μια γενετική παραλλαγή προσδιορίζει αν κάποιος έχει πολλή ή λίγη από την ενεργή εκδοχή της BCO1 και οι άνθρωποι που έχουν λιγότερη ενδεχομένως να χρειάζονται άλλες πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή τους.
Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, ανέλυσε δείγματα αίματος και DNA 767 υγιών ενηλίκων 18-25 ετών, διαπιστώνοντας -όπως αναμενόταν- ένα συσχετισμό ανάμεσα στη δραστηριότητα του ενζύμου BCO1 και των κακών επιπέδων χοληστερόλης.



