Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «E» το ΔΩΛ δεν θα εξαιρεθεί από τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών περί κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και οδηγείται σε κατάργηση, κάτι που σημαίνει ότι χάνει την αυτοδυναμία του που είχε από την ίδρυσή του το 1930! Εν αντιθέσει με το ΔΩΛ, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να εξαιρεθούν από τον νόμο και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με το ισχύον καθεστώς.
Ενδεικτικό της πεισιθανάτιας απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών και της κατάστασης που θα προκαλέσει είναι ότι οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα πάνε στον Δήμο Λαρισαίων με προσωποπαγείς θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι όταν φύγουν οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθούν, εκφυλλίζοντας τη δυναμική και την εύρυθμη λειτουργία του. Προβλήματα θα προκληθούν και στο καλλιτεχνικό έργο του ΔΩΛ αφού η γραφειοκρατία θα είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συνεχώς και αδιαλείπτως. Λόγω της μη αυτονομίας του ΔΩΛ οι αποφάσεις για τις εκδηλώσεις θα πρέπει να περνάνε από μια σειρά επιτροπές μέχρι να φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο(!) για να δοθεί (ή μη) η έγκριση.
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ
Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε αφού για τη μεν Πινακοθήκη υπήρχε ρητή εντολή του διαθέτη Γεώργιου Κατσίγρα το Μουσείο να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και για το Λαογραφικό προτροπή-«εντολή» μόλις προ έτους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να πάψει να λειτουργεί με προγραμματική σύμβαση και να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας αν δεν εξαιρείτο από τον νόμο περί της κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τότε οι εκτελεστές της Διαθήκης θα μπορούσαν να ακυρώσουν την ίδια τη δωρεά -αφού ήταν όρος απαράβατος και απαρέγκλιτος η δημιουργία ΝΠΔΔ και να «αποσύρουν» τα έργα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η κατάργησή του δηλαδή θα ναρκοθετούσε τη λειτουργία μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πινακοθήκες της χώρας, και ταυτόχρονα θα ακύρωνε τη βούληση του ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα να αφήσει τη σπουδαία κληρονομιά του στην πόλη της Λάρισας, μετασχηματίζοντάς τη σε δημόσιο αγαθό.
Για το Λαογραφικό από την άλλη τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου ήταν αναφανδόν υπέρ της διατήρησής του ως ΝΠΔΔ. Η κ. Φωτοπούλου δε, με έγγραφό της τόνιζε ότι το Λαογραφικό είναι υποδειγματικό περιφερειακό μουσείο νεότερου πολιτισμού, στοιχειοθετώντας μια σειρά λόγων που το Μουσείο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως ΝΠΔΔ.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Θανάσης Αραμπατζής)