17.9 C
Larissa

Πέψη: Ένας γαστρεντερολόγος μας συστήνει τις 4 απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία του εντέρου

Δεν έχει τυχαία χαρακτηριστεί το έντερο ως δεύτερος εγκέφαλος. Εκτός από το ότι πραγματικά συνδέονται μέσω του άξονα εντέρου – εγκεφάλου, στο πεπτικό σύστημα θα αποτυπωθεί ενδεχομένως και το άγχος ή το στρες. Το μικροβίωμα παίζει κι αυτό το δικό του ρόλο και διαφορετικές μελέτες έχουν αποδείξει πώς η υγεία του μπορεί να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι και η υγεία του πεπτικού κατέχει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Συνεπώς, για τη σωστή διαδικασία της πέψης, χρειάζεστε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες από φυσικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά. O δρ Ira Breite, γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone  επισημαίνει τις πιο σημαντικές.

 

Βιταμίνες Β, για ενέργεια

Ψάρια, πουλερικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σε αφθονία τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και τα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια, συμβάλλοντας στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παίζοντας ιδιαίτερο ρόλο στις διαδικασίες του μεταβολισμού. Ειδικότερα για το πεπτικό, αναγκαίες θεωρούνται:

  • Β1: Γνωστή ως θειαμίνη, η Β1 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια για τα κύτταρα συμβάλλοντας στη ρύθμιση της όρεξης.
  • Β3: Η νιασίνη, θεωρείται σημαντική για πολλές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, όπως στη διάσπασης των υδατανθράκων, των λιπών και του αλκοόλ.
  • Β6: Επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, η Β6 βοηθά το πεπτικό να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη που καταναλώνετε.
  • Η βιοτίνη βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια.
  • Β12: Παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα και την παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία,  νευροψυχιατρικά σύνδρομα και προβλήματα με το βάδισμα, ενώ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι vegans, καθώς η λήψη της γίνεται αποκλειστικά από ζωικά προϊόντα.

Βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση του σιδήρου

Αν και είναι η πιο γνωστή βιταμίνη που σχετίζεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην πραγματικότητα θεωρείται αναγκαία και για την πέψη, επειδή βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές, ειδικά εάν πρόκειται για φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια.

Είναι προτιμότερο να λάβετε τη βιταμίνη από φυσικές πηγές, όπως από τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη D, για την απορρόφηση του ασβεστίου

Η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, των μυών και του ανοσοποιητικού σας συστήματος, θεωρείται όμως και σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και το πεπτικό σύστημα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D:

  • Έκθεση στον ήλιο
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως οι κρόκοι αυγών, τα ψάρια, το συκώτι, το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά
  • Συμπληρώματα, με τη συμβουλή όμως κάποιου ειδικού.

Βιταμίνη Α, για πρόληψη 

Αν και η βιταμίνη Α δεν εμπλέκεται άμεσα στην πέψη, ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανεπάρκειά της. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο του Crohn, σύμφωνα με μελέτη στο World Journal of Gastroenterology, ενώ είναι επίσης συχνή σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο και άλλα σκουρόχρωμα λαχανικά, καθώς και το συκώτι και το γάλα.

ΑρχικήΕιδήσειςΥγείαΠέψη: Ένας γαστρεντερολόγος μας συστήνει τις 4 απαραίτητες βιταμίνες για την...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ