28.9 C
Larissa

Ο Λευτέρης Τσουμάνης δεν τα έκανε ποτέ «μούσκεμα» ούτε και στις πλημμύρες – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο thelarissapaper.gr

Γράφει η Μαρία Κορώνα

Αποτελεί πλέον γεγονός ότι έχουμε μπει για τα καλά στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών  εκλογών. Στην εκλογική «αρένα» έχουν ριχθεί ετερόκλητοι μεταξύ τους άνθρωποι με απώτερο διακύβευμα να μπορέσουν να πείσουν την κοινωνία για μία ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο τους.

Η σχέση όμως της κοινωνίας και της εμπιστοσύνης που κάποιοι «πολιτικάντιδες» κατά καιρούς την κατακερματίζουν – αν κρίνουμε από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα –  φαίνεται πως έχει διαρραγεί εδώ και καιρό.

Ο κόσμος δείχνει να μην μπορεί να εμπιστευθεί, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να επιλέγει τη λογική της αποχής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.  Όπως είναι  φυσικό, σε κάθε ανθρώπινη σχέση που η εμπιστοσύνη κλονίζεται  και ο πιο άπειρος ψυχολόγος στον κόσμο θα μπορούσε να αποφανθεί ότι το μεταυτραυματικό στρες που υφίσταται η προδομένη πλευρά, φαντάζει  στα μάτια της  ως ανεπανόρθωτη βλάβη.

Κατά συνέπεια διερωτάται  κάποιος, ποια λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει θεραπευτικά σε μία κοινωνία που κοιτάζει το παρόν και το μέλλον της με καχύποπτο βλέμμα και ταυτόχρονα «διψάει» για ανανέωση, καθώς συχνά πυκνά αναφωνεί  «τόσα χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι».

Στην εποχή μας είναι πλέον ορατή η ιστορική αναγκαιότητα στο να αναλάβουν τα ηνία της πολιτικής σκηνής νεαρά σε ηλικία άτομα με γνώση και φρέσκες ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων, με όρεξη για να εργαστούν σκληρά και το κυριότερο με ύψιστο γνώμονα την ευημερία των συνανθρώπων μας και δει των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εθελοντική προσφορά βοήθειας των νέων ανθρώπων προς του πλημμυροπαθείς που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται  εν μία νυκτί  στη Λάρισα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας .

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεαρότερου σε ηλικία υποψηφίου με τον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει», Λευτέρη Τσουμάνη σε ηλικία μόλις 24 ετών που ενώ είδε την επιχείρηση του να πλήττεται από τις καταστροφικές πλημμύρες, έτρεξε να συνδράμει στην πρώτη γραμμή της  «μάχης», προσφέροντας βοήθεια στους συμπολίτες του, που βίωναν αντίστοιχες στιγμές με εκείνον.

Το thelarissapaper.gr  συνομίλησε μαζί του σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Λευτέρη καλησπέρα, Θα θέλαμε να μας συστήσεις τον εαυτό σου και να ξανασυστηθείς σε όσους ήδη σε γνωρίζουν

Καλησπέρα σας!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα, είμαι 24 ετών, τελειόφοιτος στο

Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εργάζομαι εδώ και χρόνια στις οικογενειακές μας επιχειρήσεις, στον χώρο των μεταφορών, της εμπορίας αυτοκινήτων και στο εμπόριο λιανικών τροφίμων. Αγαπάω πολύ τον αθλητισμό και τα ζώα, παρακολουθώ με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην πόλη μας, και μ’ αρέσει πολύ να βλέπω  τους ανθρώπους χαμογελαστούς!

Ήσουν από τα άτομα που είδες την επιχείρηση σου να πλήττεται από την κακοκαιρία Daniel. Επίσης σε είδαμε να βοηθάς συμπολίτες σου. Πως βίωσες το γεγονός;

Ναι είναι αλήθεια πως εγκλωβιστήκαμε μέσα στην επιχείρησή μας για κάποια εικοσιτετράωρα, βλέποντας το νερό να έρχεται ορμητικά και να πλημμυρίζει τα πάντα. Φόβος, ανασφάλεια και οργή. Αυτά ήταν τα συναισθήματα, φαντάζομαι τα ίδια με όλους όσοι είδαν το βιός τους να χάνεται και τις αναμνήσεις τους να θάβονται κάτω από τόνους λάσπης. Από κει και πέρα έπραξα το αυτονόητο, αυτό που μου έχει μάθει η οικογένεια μου: να είμαστε δίπλα στους πιο αδύναμους, να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να πορευτούμε: η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Είναι θετικό πως το κίνημα των εθελοντών που θέριεψε τις δύσκολες ημέρες της καταστροφής αποτελεί ήδη παρακαταθήκη για την πόλη. Ο Θανάσης Μαμάκος ως επόμενος Δήμαρχος καλείται να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Ποια μέτρα πρόληψης και ποια μέτρα αντιμετώπισης θα πρότεινες ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστροφές;

Χαίρομαι πολύ γι’ αυτή την ερώτηση. Κι αυτό γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να σας τονίσω, ξεκαθαρίζοντας την άποψή μου, πως πλέον ζούμε στην εποχή των ειδικών. Τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά είναι πολυσύνθετα. Είναι οι ειδικοί, επιστήμονες με εμπειρία και γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα, αυτοί που πρέπει να καταθέτουν τις προτάσεις και τις λύσεις. Και όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να λαμβάνουν τις αποφάσεις, βάσει αυτών των προτάσεων. Η δική μου λοιπόν πρόταση είναι να επανεξετάσουμε την πλημμυρική θωράκιση της Λάρισας, καθώς και την αντισεισμική της υποδομή, ακούγοντας τους ειδικούς. Αυτούς που ξέρουν καλύτερα από μας.

Πως ένας νέος άνθρωπος,  στην ηλικία μόλις των 24 ετών,  αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά; Το γεγονός ότι είσαι ο νεότερος  σε υποψήφιος στον συνδυασμό τι σημαίνει για εσένα;

Έχω καταλάβει και το έχω διαπιστώσει, πως όταν ένας νέος άνθρωπος δεν ασχολείται με τα κοινά, «δίνει χώρο», όπως λέμε και στον αθλητισμό, σε άλλους ανθρώπους, μεγαλύτερους σε ηλικία, να καλύψουν το δικό του κενό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αρχίζουν να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην καθημερινότητα της πόλης, διαμορφώνονταςοι ίδιοι, στον βαθμό που μπορούν, τη νέα πραγματικότητα που τόσο έχει ανάγκη η Λάρισα και όχι μόνο. Οφείλουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας με την συμμετοχή τους στους θεσμούς, γνώσεις και φρεσκάδα. Έτσι τα πράγματα μπορούν τελικά να πάνε λίγο πιο μπροστά και να επιτευχθεί η αλλαγή που όλοι ζητάμε. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που με ώθησε να πω το «ναι» στον Θανάση Μαμάκο.

Το γεγονός πως είμαι, όπως λέτε, ο νεαρότερος υποψήφιος του συνδυασμού «Λάρισα, η πόλη που μας αξίζει» με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα, αλλά ταυτόχρονα με γεμίζει και με ένα επιπλέον βάρος ευθύνης: θα ήθελα να εκπροσωπήσω όσο το δυνατόν πιο άξια την γενιά μου. Μια γενιά που τα τελευταία χρόνια βιώνει μόνο ανασφάλεια.

-Μέσω της επαγγελματικής σου δραστηριότητας, γνωρίζω ότι καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με πολλούς Λαρισαίους πολίτες. Τι σου λένε ότι χρειάζεται επιπλέον να γίνει στην πόλη της Λάρισας και πως η δική σου παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό;

Η αλήθεια είναι πως όντως έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά. Με επαγγελματίες, με ανθρώπους που μένουν στις γειτονιές της Λάρισας, με αθλητές, με νέους ανθρώπους. Αυτό που λένε σε μένα, είναι αυτό που λένε παντού: στα σπίτια τους, στους φίλους τους, στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται καθημερινά: η Λάρισα χρειάζεται ένα ολικό λίφτινγκ!

Μιλάνε έντονα για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ΣΒΑΚ, ειδικά όσον αφορά το παρκινγκ και τους χώρους στάθμευσης, για την καθαριότητα η οποία θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί, καθώς η Λάρισα δεν είναι μια καθαρή πόλη, για την έλλειψη οράματος και προοπτικής όσον αφορά τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να την απογειώσουν. Για την ενσωμάτωση του Πηνειού στην καθημερινότητα των Λαρισαίων, για τους αθλητικούς χώρους που έχει ανάγκη η πόλη, για το μεγάλο συνεδριακό κέντρο που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και φυσικά για την αναβάθμιση των γειτονιών. Είναι πολλά αυτά που πληγώνουν τους Λαρισαίους και ως εκ τούτου πολλά όσα πρέπει να γίνουν.

-Τι έχεις να πεις σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία νεαρά σε ηλικία άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά;

Θα τους έκανα απλά μια και μόνη ερώτηση: Τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας δεν τα εμπιστεύεστε; Δεν θα θέλατε να τα δείτε να πρωταγωνιστούν και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, διαμορφώνοντας την καθημερινότητά τους, όπως αυτά θα επιθυμούσαν;

-Είναι γνωστό ότι μέσω των χορηγικών προγραμμάτων της οικογένειας σου μετέχεις ενεργά στον τομέα της φιλανθρωπίας. Ποια ανάγκη σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό και τι σου έχει διδάξει;

Αυτό αποτελεί κάτι πιο προσωπικό και δεν αισθάνομαι πολύ βολικά να μιλάω γι’ αυτό δημόσια. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να σας πω, μιας και με ρωτάτε, είναι πως αυτό που μου δίδαξε η οικογένεια μου είναι να προσπαθώ να επιστρέφω στους ανθρώπους που μας βοηθάνε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις μας, ένας μέρος αυτών που μας προσφέρουν. Να στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κι αυτό γιατί κανείς μας δεν ,μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχισμένος, όταν ο διπλανός του είναι δυστυχισμένος.

-Πως φαντάζεσαι τη Λάρισα του μέλλοντος στην οποία θα ήθελες να ζήσεις εσύ και οι συμπολίτες σου;

Φαντάζομαι τη Λάρισα μας πρωταγωνίστρια παντού!

Την φαντάζομαι, όμορφη, καθαρή, λαμπερή και φωτισμένη! Να αποτελεί τόπο προορισμού για όλους τους Έλληνες! Την φαντάζομαι ως τόπο προορισμού και ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα έρχονται να θαυμάσουν το Αρχαίο μας Θέατρο, το μοναδικό αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην καρδιά μιας πόλης του μεγέθους της Λάρισας, σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Την φαντάζομαι ως μια πόλη, τόπο συνάντησης νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών. Ως κόμβο εμπορίου ολόκληρης της χώρας, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας.

Την φαντάζομαι, τέλος, ως μια πόλη που ο κάθε Λαρισαίος και κάθε Λαρισαία θα ζει άνετα και θα περπατάει ευτυχισμένα στους δρόμους της.

-Σου ευχόμαστε καλή δύναμη και καλό κουράγιο στον προεκλογικό σου αγώνα

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο και για το βήμα που μου δώσατε.

 

 

 

ΑρχικήΕιδήσειςΔιάφοραΟ Λευτέρης Τσουμάνης δεν τα έκανε ποτέ «μούσκεμα» ούτε και στις...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ