Ο 10ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών, το φεστιβάλ θεσμός της πόλης που συνδιοργανώνουν το ΣΜουΘ και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δ. Λαρισαίων, πιστό στο ραντεβού του με την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία, εντάσσει και φέτος στο πρόγραμμά του εκδηλώσεις που ενσωματώνουν εργαλεία προσβασιμότητας, όπως ο υπερτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα, η ακουστική περιγραφή και η νοηματική γλώσσα.
Πέρα από τις παραστάσεις, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει η εκδήλωση “Τέχνη και προσβασιμότητα”, που περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Όριο” και την ομιλία “Ενσωματώνοντας τα εργαλεία προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες” της Κερασίας Μιχαλοπούλου, καθώς και ανοιχτή συζήτηση για την προσβασιμότητα στην τέχνη.
Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο 2 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Προπώληση:
Connectiva, Βενιζέλου 133, καθημερινά 12:00-14:00 και από 22/09 από τις 19.00 στον Μύλο του Παππά
Αναλυτικά οι προσβάσιμες εκδηλώσεις είναι:
–MPArt.OS- Παραστατικές Τέχνες στην οθόνη
Προβολή
Καθημερινά 20.00-21.00
Μύλος του Παππά, Ισόγειο
& Διαγωνιστικό τμήμα 27/09, 21,00
Θερινός Κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”
Προσβασιμότητα: Υπερτιτλισμός για Κωφούς/Βαρήκοους στα αγγλικά
–Το Τηλεφώνημα Ι Δήμητρα Λαρεντζάκη/AntArts
Θέατρο
Δευτέρα 25/09, 21.00
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Προσβασιμότητα: Υπερτιτλισμός για Κωφούς/Βαρήκοους
–Το be possessed I Χαρά Κότσαλη/ Onassis Dance Days 2023
Performance
Τρίτη 26/09, 21.00
Σκηνή Μπαλέτου Μύλος του Παππά
Προσβασιμότητα: Υπερτιτλισμός για Κωφούς/Βαρήκοους
–Present I Δέσποινα Μπουνίτση/ΣΜουΘ
Χοροθέατρο
Σάββατο 30/09, 19.30 & 21.30
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Προσβασιμότητα: Ενσωματωμένα διεθνή νοήματα και ενσωματωμένη ακουστική περιγραφή στα αγγλικά
–Τέχνη και προσβασιμότητα:
Προβολή ταινίας “Οριο” (ΣΜουΘ/ Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ)
Ομιλία “Ενσωματώνοντας τα εργαλεία προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες” (Κερασία Μιχαλοπούλου)
Σάββατο 30/09, 20.30
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος
Προσβασιμότητα: Υπερτιτλισμός για Κωφούς/Βαρήκοους
–Συναυλία Hidden in the Basement & Hiraeth
Κυριακή 01/10, 21.00
Θερινός Κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”
Προσβασιμότητα: Υπερτιτλισμός για Κωφούς/Βαρήκοους και ζωντανή Ακουστική Περιγραφή της μουσικής σκηνής και των μελών των συγκροτημάτων, ενσωματωμένη στους υπέρτιτλους για Κωφούς/Βαρήκοους
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις:
Το Τηλεφώνημα
“Το τηλεφώνημα”, με τον Παλαιολόγο Χαλίδα, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη, για πρώτη φορά στη Λάρισα.
Ένας καθόλου εκ πρώτης όψεως απελπισμένος ηθοποιός, οπλισμένος με ανελέητο χιούμορ και δίνοντας ένα αξέχαστο σόου ενώπιον των θεατών κάθε βράδυ, αποφασίζει χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, να ρισκάρει μια ζωή για το καλό της ανθρωπότητας.
Παίρνει στο τηλέφωνο τυχαίους ανθρώπους που, λόγω συνωνυμίας, έχουν ονόματα Αμερικανών Προέδρων. Τους προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι, να προφέρουν μια φράση και να κερδίσουν αυτόματα ένα χρηματικό ποσό. Η απάντηση τους θα καθορίσει απόλυτα τη συνέχεια.
Μια μαύρη – όπως αρμόζει στην πολιτική – κωμωδία του Θανάση Τριαρίδη, με έναν ηθοποιό, ένα ζώο – εν προκειμένω σκύλο, ένα ισχυρό δίλημμα και ένα απόλυτα αναπάντεχο τέλος.
Όπως στις ταυρομαχίες που τελικά ένας θα καταφέρει να επιζήσει.
Ό άνθρωπος ή το ζώο.
Τη ζωή του κάθε βράδυ μπορεί να τη σώσει μόνο το κοινό.
Η παράσταση θα είναι προσβάσιμη με Υπερτιτλισμό για Κωφούς/Βαρήκοους
To be possessed
Το “to be possessed” είναι μια σόλο σωματική και ηχητική περφόρμανς που εκθέτει υλικές και ηχηο “to be possessed” είναι μια σόλο σωματική και ηχητική περφόρμανς που εκθέτει υλικές και ηχητικές πτυχές ενός ετερόνομου DIY αρχείου «δαιμονισμένων» γυναικών από διαφορετικά πολιτισμικά συμφραζόμενα.
Χορεύτρια και χορογράφος, με παράλληλες σπουδές θεατρολογίας, ανθρωπολογίας και μουσικής, η Χαρά Κότσαλη αποπειράται να ανιχνεύσει το φαινόμενο της πνευματοκαταληψίας με μια διευρυμένη ανάγνωση. Μέσα από ένα αποδιαρθρωμένο σκηνικό τελετουργικό, επιδίδεται σε μια πρόβα δαιμονισμού. Επιχειρεί να εμψυχώσει τα ντοκουμέντα με τα οποία συναντιέται, καλώντας τα να αποκαλύψουν τον συντριπτικό αλλά και ανατρεπτικό τους χαρακτήρα.
Όπως σημειώνει η ίδια: «Το κατειλημμένο σώμα: Διάτρητο και πληθυντικό, αυθάδες και αντιπαραγωγικό, ενδίδει σε μια χειραφετητική και, πολλές φορές, επουλωτική μανία. Από την εφηβεία μου είχα μια εμμονή με τις ταινίες τρόμου και ειδικά ό,τι αφορούσε στοιχειωμένα μέρη και δαιμονισμούς. Η ιδέα ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας που μιλούσε με πολλές φωνές, σε μια άλλη γλώσσα, που έφτυνε τον εξορκιστή της και άνοιγε το σώμα της διάπλατα, μου δημιουργούσε μια αίσθηση φόβου και ικανοποίησης. Τα χρόνια πέρασαν, οι εμμονές μου μετατοπίστηκαν σε άλλα πεδία και η αίσθηση ότι τα πάντα είναι «στοιχειωμένα» και όλοι οι άνθρωποι «δαιμονισμένοι» έγινε βεβαιότητα. Σώματα που ξεχειλίζουν, που γνωρίζουν γλώσσες που δεν διδάχθηκαν, σώματα που εισέρχονται σε μια ζώνη διακινδύνευσης και ταυτόχρονα γίνονται απειλητικά. Σώματα για πάντα εκτός εαυτού, μορφές εμπειρίας που αμφισβητούν την αυτάρκεια και την αυτονομία του ατόμου. Η γενεαλογία των κατειλημμένων σωμάτων αφηγείται το αδύνατο της απόλυτης μοναξιάς και αποκαλύπτει ότι ο λόγος και η γραφή, η πράξη και η συνείδηση, o άυλος και ο υλικός κόσμος είναι στοιχειωμένα από φωνές που προηγήθηκαν και φωνές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Συλλέγοντας ένα αρχείο ήχων, εικόνων και υλικών, αποπειράθηκα να βάλω διαφορετικές φωνές να συνομιλήσουν για το βίωμα και την έννοια της κατάληψης από δυνάμεις που ξεπερνούν το ατομικό σώμα, για τη μοναχικότητα ως συνάντηση με τις φασματικές παρουσίες της μνήμης και της σκέψης, για τα αντικείμενα που κουβαλάνε άλλες ζωές και, τελικά, για «τα ανήκουστα τραγούδια», την αόρατη μουσική που κατοικεί στα επί σκηνής ντοκουμέντα».
Η παράσταση θα είναι προσβάσιμη με Υπερτιτλισμό για Κωφούς/Βαρήκοους
*Η παρουσίαση του “To Βe Possessed” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
Present
Το Present, μια χοροθεατρική παράσταση για την συμπερίληψη στην τέχνη, έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 στον Μύλο του Παππά, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στον 10ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών με διπλή παράσταση, στις 19:30-20:30 και στις 21.30-22.30.
Το Present αναπτύσσεται ως ένα σκηνικό ποίημα που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη σε σχέση με το χρόνο και την πράξη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο σημασίες της λέξης “present” που δηλώνει ταυτόχρονα το “παρόν” αλλά και το “δώρο”, έναν χορευτικό διάλογο που εξελίσσεται σαν μια συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, αξιοποιώντας την παρουσία δύο χορευτριών επί σκηνής που συχνά λειτουργούν σαν μία.
Το έργο αποτυπώνει καλλιτεχνικά τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του ΣΜουΘ τo 2021-22, πάνω στην αξιοποίηση και τον συνδυασμό του σύγχρονου χορού και της νοηματικής γλώσσας και της ανάδειξης του ως μια νέα σκηνική γλώσσα για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα στην τέχνη.
Η παράσταση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα διεθνές παραστατικό μοντέλο που συνθέτει δημιουργικά τον χορό, τον λόγο (αγγλική γλώσσα), τη νοηματική γλώσσα (διεθνή νοήματα), τον ήχο και τη μουσική.
Όριο
Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2022, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο των δράσεων Όλοι Μαζί Στην Όπερα, ανέθεσαν στο ΣΜουΘ δύο κύκλους εκπαιδευτικών εργαστηρίων με στόχο την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες του μουσικού θεάτρου και του χορού:Σύνθεση και Συμπερίληψη (βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια) και Αισθητική της Πρόσβασης (εκπαιδευτικά σεμινάρια)
Το αποτέλεσμα ήταν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ΟΡΙΟ», η οποία καταγράφει την δημιουργική διαδικασία ενσωματώνοντας τις παραχθείσες παραστάσεις.
Στα εργαστήρια συμμετείχαν επίσης η Ομάδα ΘΕΑΜΑ και η Exis Dance Company.
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ομιλία: “Ενσωματώνοντας τα εργαλεία προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες: Προς μια νέα αισθητική της καλλιτεχνικής συμπερίληψης”
Πώς προσλαμβάνει μια παράσταση χορού, θεάτρου, μουσικού θεάτρου ένα άτομο που έχει προβλήματα ακοής ή όρασης;” Πώς μπορεί μια παράσταση να ενσωματώσει τη διερμηνεία στην νοηματική, τον υποτιτλισμό για Κωφούς/Βαρήκοους και την Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη χωρίς να στερείται αισθητικής, να είναι ισότιμη απέναντι σε κάθε κοινό και να παράγει ποιοτικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα; Θα μπορούσαν τα ίδια τα εργαλεία προσβασιμότητας να αποτελέσουν έμπνευση και οδηγό προς ένα ενιαίο σώμα καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα εμπεριέχει λόγο, εικόνα, μουσική, χορό, υποκριτική; Ποια τα συστατικά στοιχεία και ποιες οι δυσκολίες για μια τέτοιου είδους συμπεριληπτική δημιουργία;
Για αυτές τις καλλιτεχνικές προκλήσεις και τη χάραξη μιας νέας αισθητικής της πρόσβασης στις παραστατικές τέχνες, θα μιλήσει η Κερασία Μιχαλοπούλου, εκπαιδεύτρια οπτικοακουστικής μετάφρασης, ακουστική περιγραφέας και υποτιτλίστρια για Κωφούς και Βαρήκοους.
Hidden in the Basement & Hiraeth
Οι Hidden in the basement δημιουργήθηκαν το 2007 στη Λάρισα, έχοντας βασικό κίνητρο την αγάπη τους για την μουσική που παίζουν.
Έχοντας ανέβει σε σκηνές σε Ελλάδα, Τουρκία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, σε Headline περιοδίες αλλά και στο πλευρό σημαντικών σχημάτων του ήχου, οι Hidden in the Basement πάντα αποσπούν τα θετικότερα σχόλια για τις ζωντανές εμφανίσεις τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια ανεβαστική rock’n’roll ενέργεια, και έναν χεβιμεταλικό τσαμπουκά που σε αφήνει με πεσμένο το σαγόνι.
Το 2023 πλέον η μπάντα έχοντας στην κατοχή της ένα EP και τρεις full length δίσκους, κυκλοφόρησε και ένα single, το “Four Leaf Clover”,το οποίο δέχθηκε θερμή υποδοχή σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι Hiraeth είναι ένα ακουστικό indie-folk ντουέτο από τη Λάρισα, βασισμένο σε κιθάρα, βιόλα και φωνές. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single “The Wall” τον Οκτώβριο του ’19 κι έπειτα από ένα χρόνο το πρώτο τους EP. Με εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Βόλο και Λάρισα, ξεκίνησαν να παίζουν το 2017, ενώ το hiraeth γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
“Καταλάβαμε πως μέσα από τις διασκευές ψάχνουμε συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μας, εκείνα που καμιά φορά δεν μπορείς να τα περιγράψεις ή δεν υπάρχουν πλέον, αλλά τα αναζητάς, ακόμη. Αυτό το “σπίτι”, εμείς το βρήκαμε αργότερα στη δική μας μουσική. Σκεφτήκαμε ότι όπως το ψάχνουμε εμείς, θα ψάχνουν κι άλλοι το δικό τους και ίσως να ταυτιστούν με το συναίσθημα που λέγεται hiraeth.”