Στην αρχαία Αίγυπτο, τα οικόσιτα αιλουροειδή έπαιζαν εξέχοντα ρόλο: Από τη μία βοηθούσαν στον έλεγχο των παρασίτων και από την άλλη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητά στους βασιλιάδες, οι οποίοι τα στόλιζαν με χρυσό. Όπως άλλωστε ξέρουμε, τις γάτες τις σέβονταν ακόμη και ως σύμβολα θεότητας.
Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί ένας ακριβής αριθμός, το Ecology Global Network (Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογίας) εκτιμά ότι υπάρχουν από 600 εκατομμύρια-1 δισεκατομμύριο γάτες στον κόσμο. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τα κατοικίδια ζώα, τις αδέσποτες και άγριες γάτες σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.
Υπάρχουν περισσότερες γάτες ή σκύλοι στον κόσμο;
Αγαπημένοι εραστές των γατών θα σας στενοχωρήσουμε. Αν και μια ακριβής καταμέτρηση, όπως καταλαβαίνουμε, είναι αδύνατη, οι πιο πολλές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι σκύλοι είναι περισσότεροι από τις γάτες. Και αυτό γιατί πιστεύεται ότι σε όλον τον κόσμο ζουν πάνω από 900 εκατομμύρια σκύλοι. Αυτός ο τεράστιος αριθμός των γατών και των σκύλων, κυρίως των αδέσποτων, παγκοσμίως, καθιστά αρκετά δύσκολη την προσπάθεια μιας παγκόσμιας ακριβούς απογραφής. Βέβαια τα πράγματα είναι πιο εύκολα όσον αφορά μόνο τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αδέσποτα και οι άγριες γάτες. Μια έρευνα, για παράδειγμα, του 2018 έκανε λόγο για περίπου 470 εκατομμύρια σκύλους και 370 εκατομμύρια γάτες συντροφιάς παγκοσμίως.
Ποια χώρα έχει τις περισσότερες γάτες;
Οι γάτες είναι αγαπητές σε όλες τις χώρες, όμως η χώρα με τις περισσότερες, άλλωστε είναι και λογικό, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, το 2017 υπήρχαν περίπου 95,6 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες στις ΗΠΑ. Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με πάνω από 53 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες.
Μια χώρα, όμως, που έχει πραγματικά αδυναμία στις γάτες είναι η Ρωσία καθώς εδώ υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό κηδεμόνων γάτας παγκοσμίως, με πάνω από τα μισά σπίτια να μοιράζονται το χώρο τους με μια τετράποδη φουντωτή κυρία. Στην Αμερική, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2018, περίπου το ένα τέταρτο των νοικοκυριών έχει γάτα (25,4%). Όσον αφορά τη δημοτικότητα, οι γάτες είναι δεύτερες μετά τους σκύλους, οι οποίοι κατοικούν στο 38,4% των αμερικανικών νοικοκυριών. Στο σύνολό τους, οι Αμερικανοί αγαπούν ιδιαίτερα τα κατοικίδιά τους – περίπου το 66% των νοικοκυριών μοιράζονται το σπίτι τους με τουλάχιστον ένα κατοικίδιο.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η Γερμανία έχει τον υψηλότερο αριθμό γατών: το 2021 είχε 16,7 εκατομμύρια γάτες. Η Γαλλία ήταν δεύτερη, με πάνω από 15 εκατομμύρια οικόσιτες γατούλες.
Ακολουθούν οι δέκα χώρες με τις περισσότερες οικόσιτες γάτες:
Ηνωμένες Πολιτείες: 95,6 εκατομμύρια
Κίνα: 53,4 εκατομμύρια
Ρωσία: 22,95 εκατομμύρια
Βραζιλία: 22,1 εκατομμύρια
Γερμανία: 16,7 εκατομμύρια
Γαλλία: 15,1 εκατομμύρια.
Ηνωμένο Βασίλειο: 12 εκατομμύρια
Ιταλία: 10,1 εκατομμύρια.
Ιαπωνία: 8,8 εκατομμύρια
Καναδάς: 8,5 εκατομμύρια.
Πότε εξημερώθηκαν οι γάτες;
Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Ωστόσο τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8 χιλιάδες προ Χριστού.
Η σχέση της γάτας με τον άνθρωπο ξεκίνησε όταν ο δεύτερος μεταπήδησε από το νομαδικό τρόπο ζωής στη γεωργική ζωή. Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποθηκεύουν σιτηρά, αυτά προσέλκυσαν τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους προσέλκυσαν αγριόγατες που τα κυνηγούσαν. Αυτές οι αγριόγατες ζούσαν στενά με τους ανθρώπους και με την πάροδο του χρόνου τελικά εξημερώθηκαν.
Πώς μετανάστευσαν οι γάτες σε όλο τον κόσμο;
Η μετανάστευση των γατών σε όλο τον κόσμο ήταν μια σταδιακή διαδικασία που συνέβη μέσω του ανθρώπινου εμπορίου και της εξερεύνησης. Καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν και δημιουργούσαν εμπορικές διαδρομές, έφερναν μαζί τους γάτες για να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι “γάτες των πλοίων” πέρασαν στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Πότε άρχισαν οι γάτες να ζουν μέσα στο σπίτι;
Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι κηδεμόνες γατών να τις έχουν μέσα στα σπίτια, αυτό όμως δεν ίσχυε παλιότερα. Μέχρι δηλαδή το 1940 όταν έλαβε χώρα μια σημαντική εφεύρεση: η άμμος για την τουαλέτα των γατών.
Μέχρι τότε, οι γάτες έμεναν έξω. Όταν έμπαιναν μέσα για να “κάνουν την ανάγκη τους”, αυτό γινόταν γενικά σε ένα κουτί γεμάτο με χώμα, άμμο, πριονίδι ή χαρτί. Οι γάτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα υλικά για να θάψουν τα απορρίμματά τους, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικά όσον αφορά τον έλεγχο της μυρωδιάς τους.
Πόσες φυλές γατών υπάρχουν στον κόσμο;
Σύμφωνα με τον Cat Fanciers’ Association, που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1906 και είναι το μεγαλύτερο «γενεαλογικό μητρώο» γατών στον κόσμο, οι φυλές των καθαρόαιμων γατών είναι 45, με την αξιαγάπητη Ragdoll να είναι η πιο δημοφιλής ράτσας γάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, έως και το 95% των γατών παγκοσμίως είναι μεικτές φυλές.