Για πολλούς ανθρώπους, είναι η πρώτη επιθυμία μόλις ανοίξουν τα μάτια τους κάθε πρωί. Ενώ, όμως, ένας καφές μπορεί να μας βοηθήσει να ενεργοποιηθούμε γρήγορα από τον ύπνο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience δείχνει ότι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας «ρίξει», ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.
Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερο συνολικά όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο σε 17.702 συμμετέχοντες στη βρετανική Βιοτράπεζα (ηλικίας 37-73 ετών), διαπιστώνοντας ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες από έξι κούπες καφέ την ημέρα είχαν κατά 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
«Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Με την παγκόσμια κατανάλωση να ξεπερνά τα εννέα δισεκατομμύρια κιλά ετησίως, όμως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τυχόν επιπτώσεις της στην υγεία», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια από το UniSA, Δρ. Kitty Pham και προσθέτει:
Αρρυθμίες: Το παρεξηγημένο ρόφημα που τελικά (δεν) κάνει την καρδιά να φτερουγίζει
Η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα υλοποίησης καθημερινών δραστηριοτήτων, από την οποία πάσχουν σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση όπου ο ανεφοδιασμός του εγκεφάλου με αίμα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα τη στέρηση οξυγόνου, την εγκεφαλική βλάβη και την απώλεια της λειτουργίας του. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι 13,7 εκ. άνθρωποι έχουν υποστεί ήδη το τρέχον έτος και 5,5 εκ. έχουν πεθάνει από αυτό.
«Μαζί με άλλα γενετικά στοιχεία και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν έντονα ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική υγεία. Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να θυμόμαστε να πίνουμε λίγο νερό παράλληλα με τον καφέ μας».