16.9 C
Larissa

«Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» Ο Βασίλης Νανάκης στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας

Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στην Αθήνα «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» του Άλαν Μπένετ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νανάκη,  θα παρουσιαστεί στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ AnimACEd που διοργανώνει η Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Το «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» είναι ένας από τους τέσσερις μονολόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Άγγλου δημιουργού (θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, ηθοποιού) Talking heads. Γράφτηκε για την τηλεόραση του BBC το 1987 και από τότε έχει παιχτεί στο εξωτερικό αρκετές φορές, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει για τρίτη φορά.

«Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»
Ο Βασίλης Νανάκης στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας

Το έργο
Ο Γκράχαμ, ένας Άγγλος εργένης πενηντάρης, ζει μια ιδιαίτερη και ήσυχη, κατά τους τύπους, ζωή, προσκολλημένος ακόμη στη μητέρα του. Αυτή την οικογενειακή γαλήνη, έρχεται να διαταράξει μια απρόσμενη συνάντηση της μητέρας με ένα παλιό της φλερτ που αναζωπυρώνεται και φτάνει στα πρόθυρα του γάμου.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν τη ζωή και τον εύθραυστο ψυχισμό του Γκράχαμ, ιδιαιτέρως μπροστά στην προοπτική να εξαναγκαστεί να μετακομίσει ώστε να ζήσει εκεί η μητέρα με τον νέο της σύζυγο στο σπίτι του. Για καλή του τύχη, η μοίρα αποφασίζει να τον σώσει ώστε να συνεχίσει τη φυσιολογική αν και νοσηρή ζωή του, υπό τη γλυκιά “τυραννία” της μητέρας του.

«Το πατατάκι μες τη ζάχαρη» είναι ένα κωμικό θρίλερ, με ιδιόμορφο χιούμορ και στοιχεία νουάρ. Κατά την εξέλιξη του μέσω της υποκριτικής και της μουσικής, δημιουργούνται ξεχωριστά σκηνικά και εσωτερικά μονοπάτια, προσφέροντας στον θεατή μια μη ρεαλιστική απολαυστική παράσταση.

Ενώ τεχνικά έχουμε να κάνουμε με έναν μονόλογο, η συγκεκριμένη σκηνοθετική προσέγγιση θέλει τον ηθοποιό να ζωντανεύει όλους τους χαρακτήρες που δρουν κατά τη διάρκεια του έργου χρησιμοποιώντας στοιχεία από σωματικό θέατρο, μίμηση, παντομίμα, αναπνευστικούς δρόμους, δεμένα έτσι, που το κάθε στοιχείο αλλά και ο συνδυασμός τους, να παράγουν συμβολισμούς, δημιουργώντας ιδιαίτερες ατμόσφαιρες.

Επάνω στη σκηνή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, υπάρχουν και δρουν/αλληλεπιδρούν δύο παρουσίες: ένας μουσικός και ένας ηθοποιός που συμβολικά είναι το ίδιο άτομο, με τη μουσική να παίζει ξεχωριστό ρόλο. Η μουσική συνδυάζοντας τζαζ, κλασικά, ατονάλ και αβάν γκαρντ στοιχεία, καθοδηγεί τον κεντρικό χαρακτήρα κινησιολογικά από την αρχή μέχρι το τέλος, σχεδόν εμμονικά κουρδισμένα, έτσι που ο θεατής να αντιλαμβάνεται πως αν η μουσική έλειπε, τότε ο Γκράχαμ θα γκρεμίζονταν σαν άψυχη μαριονέτα στο πάτωμα.

Κριτική

“Μπορεί οι υπεύθυνοι αυτού του σκηνικού κομψοτεχνήματος «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» να το χαρακτηρίζουν «Ένα κωμικό θρίλερ στο Θέατρο Καλλιρρόης», όμως πρόκειται για τον εντελέστερο πολυφωνικό, μιμικό μονόλογο που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, με εξαίρεση της προ τριαντακονταετίας εμφάνισης του μυθικού Μαρσέλ Μαρσώ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχες την εντύπωση ότι παίζουν πολλά πρόσωπα στην τεράστια σκηνή”.

https://www.fractalart.gr/theatro-kallirrois/

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ (για την παράσταση «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» του Βασίλη Νανάκη).

 

Info

Ώρα έναρξης: 21:15

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

 

Συντελεστές
Συγγραφέας: Άλαν Μπένετ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική /Μουσικός επί σκηνής: Μικές Σακελλίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Καραμέρος
Ερμηνεύει ο Βασίλης Νανάκης
Σόλο κλαρινέτο Μικές Σακελλίου

Παραγωγή για τη Λάρισα: Πασπαρτού

 

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών

ΑρχικήLarissaPaper MixAgenda«Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» Ο Βασίλης Νανάκης στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάκια Αναλυτή