21.1 C
Larissa

Τάκης Τλούπας: Ταινία – αφιέρωμα στον σπουδαίο φωτογράφο προβάλλεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αφιερωμένο στον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, τον «ποιητή του Κάμπου», που αποτύπωσε μοναδικά με τον φακό του ζωντανές εικόνες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλία, είναι το ντομικαντέρ της σκηνοθέτριας Καλλιόπης Λεγάκη, με τίτλο «Το φωτογραφείο του μπαμπά μου», που θα προβληθεί, για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 20:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Takis_Tloupas_foto_1
Ο Τάκης Τλούπας υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους, της γενιάς και της κλάσης του Μελετζή, του Μπαλάφα και του Χαρισιάδη, και το όνομά του συνδέθηκε με κάποιες από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες της Θεσσαλίας, όπως την θρυλική φωτογραφία του με τις αγρότισσες, τις θερίστριες με τα δικράνια στον Θεσσαλικό Κάμπο. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει την περίοδο του πολέμου και «δανειζόταν» το ξυλουργείο του μπαμπά του για να τραβά τις πρώτες του φωτογραφίες. Στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε, μέσα από τη μοναδική του ματιά, να αιχμαλωτίσει την ψυχή της Θεσσαλίας, απαθανατίζοντας μια Ελλάδα που πλέον δεν υπάρχει.
Takis_Tloupas_foto_4
Ο Τάκης Τλούπας δεν κατέγραψε, απλώς, εικόνες: με την κάμερά του κατάφερε να αποκαλύψει τον εσώτερο, αιώνιο ρυθμό των ανθρώπων, όπως αυτός συνυφάνθηκε με την ιερότητα των τόπων που περιδιάβηκε ο φωτογράφος: οι θερίστριες δεν θυμίζουν απλώς, με τη στάση του σώματος, τα όμοια ενδύματα, την κλίση των δικράνων τους και τη διάταξή τους στο χώρο, τον χορό της αρχαίας τραγωδίας, ΕΙΝΑΙ αυτόχρημα τραγικές, διαχρονικές φιγούρες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τλούπα: βρήκε το αιώνιο μέσα στις χωριάτισσες, μέσα στα πιτσιρίκια που χαμογελούν φορώντας την χιονισμένη κάπα τους καθώς πηγαίνουν στο σχολείο, μέσα στην καρτερικότητα μιας κοπελίτσας που κρατάει στην αγκαλιά της το μικρό της αδερφό, ντυμένο με κουρέλια. Ο Τλούπας είναι σημαντικός γιατί μας παραδίδει το ίδιο το πνεύμα του τόπου (το genius loci, που έλεγαν κι οι Λατίνοι) της Θεσσαλίας και της Πίνδου.
Takis_Tloypas_-_kori
Ο Τάκης Τλούπας με την κόρη του Βάνια
Η κούτα που ανακάλυψε η ντοκιμαντερίστρια Καλλιόπη Λεγάκη, ξεχασμένη για τριάντα χρόνια, στο υπόγειο του φωτογράφου Τάκη Τλούπα, στη Λάρισα, ήταν για εκείνη θησαυρός. Το σπάνιο αυτό κινηματογραφικό υλικό από το 1950 ως το 1980, που είχε τραβήξει ο ίδιος με την super8 κάμερα του, την παρακίνησε να αναζητήσει τον άνθρωπο και την δουλειά του.

Έχοντας αφήσει, μετά τον θάνατο του, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στη γενέτειρα του, την Θεσσαλία, ο Τάκης Τλούπας δίκαια θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του τόπου μας.
Σήμερα η κόρη του Βάνια, δουλεύει και αυτή ως φωτογράφος και μάλιστα στο ίδιο studio. Μέσα από τις αφηγήσεις της γνωρίζουμε την ζωή του πατέρα της και καταγράφουμε την καλλιτεχνική του πορεία, συγκροτώντας ταυτόχρονα μια ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλίας, έτσι όπως «αναδύεται» μέσα από το έργο του.

Takis_Tloupas_-_portraito

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ