Τραγική ειρωνεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απώλεια της Μαίρης Ράπτου νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε μια χρονική συγκυρία, όπου τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου δοκιμάζονται αναφορικά με τη λειτουργία τους.
Λίγα λόγια για το έργο της:
Η Δεσποινίς Μαίρη Ράπτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο πατέρας της ιατρός Νικόλαος Ράπτης εξορίστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής λόγω της εθνικής του δράσης και έζησε επί τριάμισι χρόνια αιχμάλωτος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ιταλία, μαζί με άλλους ενενήντα εντίμους Λαρισαίους. Μητέρα της η Κωνσταντινουπολίτισσα παιδαγωγός Ροδοθέα Πορσανίδου (Ράπτου), με πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, που εξελέγη και ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λαρισαίων.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία πανεπιστημιακές σπουδές στην Ψυχολογία και στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε ειδικό δίπλωμα στην Εκπαίδευση της Πρώτης Παιδικής Ηλικίας. Μεταξύ των πολλών κορυφαίων παιδαγωγών, που μετά τον πόλεμο συγκεντρώθηκαν στην ανέπαφη από τον πόλεμο Ελβετία, καθηγητής της ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας της Εξελικτικής Ψυχολογίας, Jean Piaget, που ανακαίνισε εκ βάθρων την αντίληψη για το παιδί και που η επιρροή του στην παιδαγωγική επιστήμη συνεχίζει να είναι καθοριστική έως σήμερα. Επί πολλές δεκαετίες μετά την αποφοίτησή της, η Μαίρη Ν. Ράπτου αξιοποιούσε εκπαιδευτικές ευκαιρίες, επισκεπτόταν σχολεία και συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το 1957 ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου στη Λάρισα που αρχικά περιελάμβαναν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, και αργότερα λειτούργησαν Γυμνάσιο (1992) και Λύκειο (1997). Τη δεκαετία του 2000 λειτούργησαν Προνήπια και Παιδικό Σταθμό. Τα Εκπαιδευτήρια λειτουργούν επιτυχημένα επί 62 χρόνια και θεωρούνται πλέον ένας από τους σημαντικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς της πόλης της Λάρισας και πέραν αυτής.
Από πολύ νέα η Μαίρη Ν. Ράπτου εργάστηκε στο Χριστιανικό έργο: στην Χριστιανική Εστία Λάρισας, στις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες, στις φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και στους κύκλους Νέων Μητέρων. Η ίδια μετείχε και στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών και η μητέρα της ήταν μέλος του συμβουλίου στον οδηγισμό.
Το 2012 παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Αξιωματούχος» (Officier) της Τάξεως (Ordre) «Palme Académique» για την προσφορά της στην Παιδεία και στη Γαλλοφωνία. Έχει επίσης τιμηθεί για το έργο της από πολλούς συλλόγους και οργανισμούς (Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λάρισας, Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, Eurobank κ.λπ).
Με πληροφορίες από prosopa.net