Θανάσης Μαμάκος
17.8 C
Larissa

Η «2 Handmade Aprons» από τα Τρίκαλα που οι χειροποίητες ποδιές της έφτασαν σε φήμη μέχρι και το Ντουμπάι (Φωτό)

Γράφει η Μαρία Κορώνα…

Τη δεκαετία περίπου του 50’ στα ΜΜΕ ξεκίνησε να διαδίδεται στην ανθρωπότητα η εικόνα του επιστήμονα που συνειρμικά στο μυαλό του κοινού έφερε και την ανάλογη ποδιά προς χάριν της έρευνας την οποία εκείνος διεξήγαγε. Αφενός, για να μη λερώνεται και αφετέρου για λόγους γενικευμένης ασφάλειας και υγιεινής ο επιστήμονας καθιερώθηκε με τη λευκή ποδιά στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων. Με την πάροδο των χρόνων μια σειρά επίσης από επαγγελματίες όπως οι κουρείς, οι  μάγειρες και  οι κρεοπώλες συνήθιζαν να φορούν ποδιές αντίστοιχες των επαγγελμάτων που έκαναν καθιερώνοντας τες στην καθημερινή ζωή μας.

Εν έτη 2022, η χρήση της ποδιάς εξελίσσεται και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο τη θέση ενός συμβόλου στο μυαλό όλων μας που σίγουρα δεν απεμπολεί τη χρηστικότητα της. Κάθε επαγγελματίας συγκαταλέγει πλέον την ποδιά ως ένα αξεσουάρ απαραίτητο και άκρως συνυφασμένο με την ταυτότητα και  τη φιλοσοφία που η επιχείρηση του φέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τα πιο φημισμένα καταστήματα εστίασης ανά τον κόσμο έχουν τις δικές τους ποδιές με τα αντίστοιχα διακριτικά.

Η «2 Handmade Aprons» μια δημιουργική, παραγωγική μονάδα από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, δημιουργεί χειροποίητες ποδιές εργασίας ζωγραφίζοντας τες στο χέρι αλλά και με την τεχνική της χάραξης λέιζερ, γεγονός που την καθιστούν μοναδική και καινοτόμα στο είδος της. Έτσι, λοιπόν, εφοδιάζει επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα κάποιος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία ποδιά εξ’ ολοκλήρου από το «μηδέν» και ανάλογα με την αισθητική του. Ωστόσο, ήδη στο ηλεκτρονικό κατάστημα της υπάρχουν 300 διαφορετικές ποδιές που μπορείς κάποιος να τις παραγγείλει απευθείας ενώ είναι αξιοσημείωτη ότι μέχρι στιγμής παγκοσμίως δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρία που να έχει πάνω από 100 διαφορετικούς «κωδικούς».

Μαζί τις ποδιές όμως πρόσφατος πρωταγωνιστής της «2 Handmade Aprons» project είναι και τα χειροποίητα πουκάμισα της που εκτός από τους ανθρώπους της εστίασης απευθύνονται  σε όλους όσους κατέχουν ένα πιο  ιδιαίτερο στυλ ένδυσης.

Την αρχική ιδέα του εν λόγω κόνσπετ αρχικά είχαν οι Δήμος Μπαλάφας και Θάνος Τάμπας ενώ στα μετόπισθεν, βρίσκεται πάντα η Έντα Τάμπα. Όσο για την εταιρική τους ταυτότητα ο αριθμός «2» υπήρξε από την αρχή άκρως σημαδιακός στο ξεκίνημα τους καθώς τόσο το πρώτο ακίνητο που φιλοξενούσε τις δημιουργίες τους στην οδό Χατζηγάκη στα Τρίκαλα εμπεριείχε τον αριθμό «2» όσο και οι πρώτες ποδιές που είχαν δημιουργήσει ήταν κι αυτές «2» στον αριθμό και ίδιες ενώ η αρχική ιδέα περιείχε επίσης «2» διαφορετικά αντικείμενα, ποδιές και κοσμήματα και τα «2» 100% χειροποίητα.

Η thelarissapaper.gr συνομίλησε με τους εμπνευστές αυτού του τόσο ιδιαίτερου εγχειρήματος και θέλησε να μάθει πως η φήμη μιας τοπικής επιχείρησης από τα Τρίκαλα έφτασε στο σημείο να εφοδιάζει με τα προϊόντα της μέρη σε όλο τον κόσμο από το Ντουμπάι έως και την Αυστραλία.

-Τι προϊόντα δημιουργεί η εταιρία σας;

Κατά κύριο λόγο, στην «2» ράβουμε ποδιές, κάθε είδους και με ό,τι υλικά μπορεί να ράψει κάποιος. Το γεγονός ότι η ομάδα μας έχει τους καλύτερους επαγγελματίες σε κάθε πόστο, μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε, να δοκιμάζουμε και κάθε φορά να προσθέτουμε και κάτι νέο, όπως ήταν τα πουκάμισα που απευθύνονται σε ανθρώπους που εργάζονται στην εστίαση αλλά και αυτούς που απλά τους αρέσουν και τα φοράνε στην καθημερινότητα τους. Μία άλλη ανάγκη του κλάδου της εστίασης ήταν και οι θήκες για μαχαίρια ή για αξεσουάρ/ εργαλεία μπαρ. Δοκιμάζοντας τις θήκες/βαλίτσες /τσάντες πειραματικά κάναμε και κάποια backpack που τα έχουμε ως πλάνο να βγούνε στην παραγωγή τον χειμώνα, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τις δοκιμές. Το φθινόπωρο, θα συνεχίσουμε και το project με τα μακό που το δουλεύουμε από την προηγούμενη άνοιξη. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουμε προγραμματίσει αλλά ας αφήσουμε και κάτι για μετά.

-Σε ποιους απευθύνονται οι ποδιές που δημιουργείτε στο εργαστήριο σας και που αυτό βρίσκεται;

Η κλασική και εύκολη απάντηση είναι «bar, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και κομμωτήρια…» Η αλήθεια όμως είναι άλλη, ο καθένας θα μπορούσε να είναι πιθανός αγοραστής, είτε μαγειρεύει σπίτι είτε του αρέσει το bbq είτε θέλει να την κάνει δώρο σε κάποιον για οποιοδήποτε λόγο. Αλλά για να είμαστε συγκεκριμένοι, κυρίως συνεργαζόμαστε με καταστήματα εστίασης (κάθε είδους), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και εταιρίες καφέ ή αλκοόλ. Το εργαστήριο / έκθεση είναι στα Τρίκαλα, στην οδό Χατζηγάκη αλλά πλέον στον αριθμό 6, καθώς είχαμε ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο από τα 19τμ.

-Τι υλικά χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους;

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πραγματικά αμέτρητα αλλά με ένα κοινό σημείο, να είναι το καλύτερο στο είδος του. Δεν διαπραγματευόμαστε ποτέ την ποιότητα σε ό, τι ράβουμε. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τα πανιά μας, τα δέρματα, τις δερματίνες και τις φόδρες μας, αλλά θα ήταν κουραστικό. Οπότε, ας το κάνουμε πιο επιγραμματικά, κατά κύριο λόγο πρόκειται για υφάσματα, φυσικά δέρματα, δερματίνες, τεχνόδερμα και τις φόδρες για το πίσω μέρος. Για τους λάτρεις των αριθμών θα αναφέρουμε ότι για παράδειγμα όταν κάποιος ζητήσει «κάτι μαύρο» έχουμε 11 διαφορετικά μαύρα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε .

-Μπορώ να παραγγείλω τη δική μου ποδιά εξ’ ολοκλήρου από το μηδέν;

Το προϊόν κατά παραγγελία ή custom made αγγλιστί είναι μία «υπηρεσία» που κάνει την εταιρία μας να διαφέρει. Μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει την δική του ποδιά ή να παραμετροποιήσει μία υπάρχουσα ή και να «ενώσει» σχέδια από τα ήδη υπάρχοντα. Πολλές από τις ποδιές μας είναι σχέδια που έχουν προκύψει από ανάγκες πελατών μας και έχουν μείνει στο αρχείο μας.

-Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή απεικόνιση των προϊόντων σας και πως αυτή η πρακτική διευκολύνει τον πελάτη;

Με την ψηφιακή απεικόνιση βλέπουμε το αποτέλεσμα του σχεδιασμού χωρίς να χρειαστεί να ράψουμε δείγμα για να το δούμε, έτσι κερδίζουμε χρόνο αλλά δεν έχουμε και σπατάλες υλικών σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένει ο πελάτης. Επίσης, είναι η καλύτερη μέθοδος για να επιλέξουμε το σωστό σημείο σε περίπτωση που ο πελάτης θελήσει να τυπώσει, να κεντήσει ή να χαράξει με λέιζερ το λογότυπο του.

-Ποια είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα κατά τη γνώμη σας σχέδια σε ποδιές αλλά και πουκάμισα που έχετε δημιουργήσει;

Πριν πέντε χρόνια ήμασταν και οι δύο στην Γερμανία για ένα training που κάναμε στο προσωπικό ενός καταστήματος εστίασης. Ήρθε ένα μήνυμα στην σελίδα της εταιρίας που χρειάστηκε να το διαβάσουμε τουλάχιστον τρεις φορές έκαστος, ο Δημήτρης (πλέον είμαστε φίλοι) περιέγραφε την ποδιά που είχε φανταστεί με πάρα πολύ αναλυτικό λόγο, στείλαμε το κείμενο στην ζωγράφο της ομάδας όπως μας ήρθε, την επόμενη μέρα είχαμε το σκίτσο στο χαρτί και περίπου μία εβδομάδα μετά την ποδιά VESPA που ακόμα και σήμερα όποτε «ανεβαίνει» στα social media της εταιρίας μας εντυπωσιάζει, αν και από κοντά είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη και όμορφη.

-Ο κόσμος τι ζητάει συνήθως και ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που σας έχουν ζητήσει;

Απευθυνόμαστε σε μία «μερίδα» ανθρώπων που φημίζονται για το εκκεντρικό στυλ, αναφερόμαστε σε όσους δουλεύουν πίσω από το μπαρ, ο κλάδος αυτός επιλέγει τις πιο περίεργες ποδιές με συχνότερο θέμα τις νεκροκεφαλές και την μεξικάνικη κουλτούρα. Οι κουρείς / κομμωτές είναι επίσης ένας κλάδος που επιλέγει fanky ποδιές αλλά τις περισσότερες φορές οι ποδιές που τους βολεύουν και φοράνε είναι οι ποδιές που είναι ραμμένες εξολοκλήρου από φυσικό δέρμα. Μπορεί να είμαστε γνωστοί για τις πιο περίεργες με τα πιο έντονα χρώματα και τα θεματικά υφάσματα ποδιές αλλά ίσως πάνω από το 50% των πωλήσεών μας είναι ποδιές κλασικές, με ιδιαίτερα πατρόν, όμορφες σχεδιαστικά αλλά σε πιο κλασικά και ευκολοφόρετα χρώματα. Ίσως το μαύρο με καφέ και τα γήινα χρώματα να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής μας . Τα καλοκαίρια, βέβαια, τα τροπικά υφάσματα με έντονα υφάσματα, παπαγάλους, τουκάν και μερικά χρόνια πριν φλαμίνγκο, έχουν την τιμητική τους.

-Υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις κι αν ναι, διαφοροποιούνται με βάση την εποχή;

Όταν ξεκίνησε η εταιρία μας για μεγάλο διάστημα διστάζαμε να ράψουμε υφάσματα «περίεργα» λόγω απεικόνισης και θέματος, για πολύ καιρό χρησιμοποιούσαμε πολύ «safe» πανιά, μονόχρωμα, τζίν σε αποχρώσεις του μπλε, κάποιες δερματίνες (κατά κύριο λόγο καφέ), όταν δειλά – δειλά ξεκινήσαμε να ράβουμε κάποια έντονα και εμπριμέ υφάσματα πιστεύαμε ότι κάθε καλοκαίρι θα μας ζητάνε τροπικά και καλοκαιρινά σχέδια ενώ τον χειμώνα θα επιστρέφαμε στα σκούρα και κλασικά, κάναμε λάθος, η επιλογή των υφασμάτων έχει να κάνει με το θέμα, τη διακόσμηση και τη φιλοσοφία του κάθε καταστήματος, οπότε έχουμε για παράδειγμα εστιατόρια fine dining που και το καλοκαίρι θέλουν αυστηρές μαύρες ποδιές με μικρές elegant λεπτομέρειες ή ακόμα και δερμάτινες ποδιές όπως και μεξικάνικα εστιατόρια/ bars που και τον χειμώνα έχουν εμπριμέ ποδιές. Σίγουρα η καλοκαιρινή σεζόν λόγω νησιών αυξάνει τα λουλούδια και τα τροπικά σχέδια, παρόλα αυτά ποσοστιαία η αναλογία είναι σταθερή. Όλο τον χρόνο, όλα τα σχέδια μας.

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ως εταιρία όλα αυτά τα χρόνια είτε σχεδιαστικά είτε σε ο,τιδήποτε άλλο;

Κάθε νέο project είναι μία πρόκληση, όσο οι απαιτήσεις αυξάνουν τόσο δυσκολεύει αλλά παράλληλα τόσο μας αρέσει . Μεγάλη πρόκληση θα λέγαμε ότι ήταν όταν μας ζήτησαν να στείλουμε τρία δείγματα δικής μας έμπνευσης βάση φωτογραφιών ενός καταστήματος, μας είχαν ενημερώσει ότι είχαν ζητήσει το ίδιο από συνολικά πέντε εταιρίες. Χρειάστηκε να δουλέψουμε όλοι πάρα πολύ σκληρά από τον σχεδιασμό, την επιλογή υλικών, το ράψιμο μέχρι και τον τρόπο που ετοιμάσαμε το δέμα με τα δείγματα. Η προσπάθεια απέδωσε και η συνεργασία αυτή μετρά ήδη 3χρόνια.

-Μέχρι που έχουν «ταξιδέψει» οι ποδιές σας σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Βάσει των στατιστικών του e-shop μας δεν υπάρχει νομός/ πόλη που να μην έχει σταλεί κάποια από τις ποδιές μας και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους, η Θεσσαλία μας στήριξε από το ξεκίνημα μας και συνεχίζει μιας και τα Τρίκαλα φτάνονται εύκολα απ’ όλες τις πόλεις της, με αποτέλεσμα να μπορούν να μας επισκέπτονται στον χώρο μας για να επιλέξουν αυτό ακριβώς που τους ταιριάζει, επίσης στην Θεσσαλία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με αυτό που παρέχουμε εμείς . Όσον αφορά το εξωτερικό, η Γερμανία σίγουρα είναι η χώρα με τις περισσότερες πωλήσεις λόγω των ομογενών και όχι μόνο, παρόλα αυτά το Ντουμπάι, Η Αμερική και η Μελβούρνη ποσοτικά είναι οι εκπλήξεις της εξωστρέφειας μας. Στο Ντουμπάι πλην της γνωστής επιχείρησης που έχει και στην Ελλάδα εστιατόριο είναι και αρκετές οι πωλήσεις σε άλλα καταστήματα εστίασης, στην Νέα Υόρκη και στη Μελβούρνη δε, υπάρχουν σημεία που μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει τις ποδιές μας, σημεία μεταπώλησης δηλαδή, έχουμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαζόμαστε με δύο απίστευτους ανθρώπους που μας «εντόπισαν» και μας ζήτησαν να συνεργαστούμε. Τέλος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, Σκανδιναβική και Βαλκανική που να μην έχουμε στείλει τουλάχιστον μία φορά κάποιο από τα δέματα μας.

-Σας προτιμούν  -εκτός των άλλων- και πολύ γνωστές επιχειρήσεις εστίασης. Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Όλες οι συνεργασίες έχουν προκύψει μετά από αναζήτηση των πελατών μας, είτε μέσω των social media, είτε στην γνωστή μηχανή αναζήτησης. Μετά από επτά χρόνια στον χώρο έχουμε ράψει μερικές δεκάδες χιλιάδες ποδιές, είμαστε το ίδιο υπερήφανοι για κάθε μία ξεχωριστά μιας που όλες ράβονται με το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη και την ίδια προσοχή, είτε πρόκειται για μία ποδιά που είναι για έναν barista που τώρα ξεκινάει την καριέρα του είτε είναι 200 ποδιές για ένα γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου. Ωστόσο, υπάρχουν συνεργασίες που μας τονώνουν λίγο παραπάνω το ηθικό, έχουμε ράψει για πολύ γνωστούς σεφ, για τους καλύτερους baristi, για βραβευμένους bartenders, για μπαρμπέριδες και κουρείς που έχουν κερδίσει διαγωνισμούς παγκόσμιους. Επίσης, συνεργαζόμαστε σχεδόν με όλες τις γνωστές εταιρίες καφέ στο κομμάτι των εταιρικών τους ποδιών, στην HoReCa την μεγαλύτερη έκθεση για την εστίαση ντύνουμε τις μεγαλύτερες εταιρίες που παίρνουν μέρος στην έκθεση. Έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε με ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα Franchise στον χώρο της καφεστίασης και να συζητάμε αυτή τη περίοδο με άλλες δύο ανάλογες εταιρίες.

.-Πως και με ποιους τρόπους μπορεί να σας βρει κανείς;

Λόγω επαρχίας το φυσικό μας κατάστημα είναι δύσκολο να το χαρούμε και να το επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος, παρόλα αυτά πολλές φορές έχουν έρθει υπεύθυνοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων από άλλες πόλεις μέχρι τα Τρίκαλα για να δούνε από κοντά και να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει στην δική τους επιχείρηση. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις βέβαια, πάνω από το 90% των παραγγελιών γίνονται από απόσταση. Οι τρόποι πολλοί, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν κάτι στο eshop , τα παραγγέλνουν, ετοιμάζονται και στέλνονται. Άλλοι επιλέγουν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω των social media, με μηνύματα σε facebook & Instagram. Όταν πρόκειται για εταιρίες ή επιχειρήσεις που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ή τροποποιήσεις η συνεννόηση γίνεται συνήθως μέσω email. Τέλος, πάντα υπάρχουν οι τηλεφωνικές παραγγελίες από τους πιο «παραδοσιακούς».

-Που πιστεύεται ότι οφείλεται η επιτυχία μιας επαρχιακής εταιρίας που πλέον η φήμη της έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας;

Επιτυχία, μία πολύ βαριά και δύσκολη έννοια, εμείς αυτό που κάνουμε από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα είναι να βάζουμε το 100% της αγάπης μας, το μεράκι μας και την προσοχή μας. Επιλέγουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν με μοναδικούς γνώμονες την ποιότητα τους και την εργονομία τους. Δουλεύουμε με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που θα μπορούσαμε να έχουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ομάδα του εργαστηρίου είναι με διαφορά ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε, είναι πολύ καλές μονάδες σε ό,τι κάνουν και ταυτόχρονα τρομερή ομάδα. Τέλος, δεν ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε και γιατί, η επιχείρηση μας είναι ανθρωποκεντρική, πολλοί μας επιλέγουν γιατί μας ξέρουν προσωπικά, γιατί τους αρέσει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους πελάτες και τις όποιες δυσκολίες της κάθε παραγγελίας. Η ιστορία θα δείξει αν θα πετύχουμε ή όχι, εμείς όμως θα ξέρουμε ότι έχουμε κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για το τέλειο αποτέλεσμα κάθε ποδιάς ξεχωριστά.

-Σε ποιο πρόσωπο της επικαιρότητας θα θέλατε να χαρίστε μια ποδιά σας και τι θα απεικόνιζε αυτή;

Αν και τα πολιτικά μαγειρέματα είναι πάρα πολλά και σίγουρα θα τους ήταν χρήσιμες πολλές ποδιές δεν θα τους κάνουμε τιμή, οι ποδιές είναι για αυτούς που εργάζονται και τις λερώνουν, από τους γνωστούς και ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της εκπομπής που συμμετέχει, λατρεύουμε τον «θείο Λεωνίδα», ο Κουτσόπουλος είναι ένας πάρα πολύ συμπαθής προς εμάς σεφ με μεγάλη πορεία, επιτυχία στα καταστήματα του και μία προσωπικότητα που σε κάνει να τον θέλεις για φίλο σου .

-Ποια τα όνειρα και οι βλέψεις για το μέλλον;

Από την ημέρα που ξεκινήσαμε 15/5/2015 μέχρι σήμερα δεν βάζουμε μεγάλους στόχους, κάνουμε ένα βήμα την φορά, μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας. Οι στόχοι μας είναι απλοί αλλά και δύσκολοι αυτή τη περίοδο της οικονομίας και της ανθρωπότητας γενικότερα. Θέλουμε να είμαστε μία «υγιής επιχείρηση», να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, να μείνουμε «άνθρωποι, να μην χαλάσει και να μην παραμεληθεί ποτέ η ποιότητα μας, να μην μείνουμε στάσιμοι και να προσθέτουμε συνεχώς νέα προϊόντα και σχέδια. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε όπου ήταν γραφτό να πάμε.

site:2ha.gr

τ.2431 302841

email:info@2ha.gr

ΑρχικήΤρόπος ΖωήςFashionΗ «2 Handmade Aprons» από τα Τρίκαλα που οι χειροποίητες ποδιές της...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκη Λινάρδου