Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Λάρισα και το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί η δεύτερη συνάντηση του Διεθνές Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται την περίοδο 6-12 Ιουνίου στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την διοργάνωση της πρώτης επιτυχημένης συνάντησης, τον Σεπτέμβριο του 2021, το Θεσσαλικό Θέατρο υποδέχεται – σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πιο φημισμένου Τμήματος Θεάτρου της Βρετανίας, του Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η Λάρισα, μια πόλη με δυο Αρχαία Θέατρα στον ιστό της μπορεί να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην καλλιέργεια πολλαπλών προοπτικών πάνω στο πεδίο του αρχαίου δράματος που αφορά κυρίως στον τρόπο που αυτό συνδιαλέγεται με το μέλλον και τα τεράστια ανθρωπολογικά θέματα που θέτουν oi ανείδωτες έως τώρα προκλήσεις. Για το Θεσσαλικό Θέατρο και τη μεγάλη του παράδοση το αρχαίο δράμα είναι πάντα ένα προνομιακό πεδίο και κυρίως όσα πηγάζουν και εμπνέονται από αυτό με στόχευση στο μέλλον και στη διεύρυνση του διεθνούς του χαρακτήρα.
Το θέμα της καλλιτεχνικής διαμονής (residency) του Ιουνίου 2022 έχει θέμα: Αρχαίο Δράμα, Τοπίο και τραύμα και με βάση το κείμενο των Βακχών θα διερευνηθούν ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της διαταραχής της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μύλο του Παππά και στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ ως τόπος έρευνας στο πεδίο, έχει επιλεγεί ο αρχαιολογικός χώρος του Πυθίου, όπου θα πραγματοποιηθεί μια ενότητα των εργαστηρίων.
Κεντρικοί καθοδηγητές σε αυτές τις συναντήσεις, είναι ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος (που πήρε φέτος το βραβείο Κουν για το αρχαίο δράμα), και θα διδάξει τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ο συνθέτης και μουσικός Κώστας Βόμβολος, οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού και Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης και ένα ειδικό masterclass θα κάνει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.
Η εργασία των φοιτητών θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (με ελεύθερη είσοδο), ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου την Κυριακή 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα των Περσών του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υποδέχεται το Θεσσαλικό Θέατρο και η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κυριακή Σπανού τους σπουδαστές του Royal Holloway, όπου η ίδια, καθώς και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μπαλαμώτης πραγματοποίησαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.
Παράλληλη δράση στα πλαίσια του Δικτύου, σε συνεργασία με τη γκαλερί CASK είναι το εικαστικό εργαστήριο του γλύπτη Κώστα Σαχπάζη https://www.eirinika.gr/article/16764/good-news-o-kostas-sahpazis-einai-o-eikastikos-kai-o-nikitis-toy-vraveioy-deste-deite, του οποίου η έκθεση εγκαινιάζεται στην CASK στις 6 Ιουνίου, και είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.
(Οι φωτογραφίες από την 1η συνάντηση του Δικτύου το Σεπτέμβριο του 2021)